Китайската мисия Chang’e 5 успешно се приземи на Луната

0
772

Китай успешно приземи Chang’e 5 на повърхността на Луната. В рамките на мисията ще бъдат събрани скали и почва от Луната, които да се върнат обратно на Земята. Това е първата мисия на страната, в която ще се взимат проби, които да бъдат докарани обратно.

Апаратът беше изстрелян на 23 ноември. В Неделя, докато е в орбитата на спътника ни, той се раздели на две части. Едната е капсула, която ще остане в орбитата и ще чака пробите, а другата е тази, която е предназначена да отиде и да ги събере.

В 17:13 часа наше време е кацнала, на локация близо до Mons Rümker

Това е вулканично формирование в региона Oceanus Procellarum, който се намира на западния ръб от близката страна на Луната. Смята се, че там има скали, които са няколко милиарда години по-млади от тези, които програмата Apollo донесе на Земята. Вече тече процесът по пробиване и взимане на проби.

Целта е Chang’e 5 да събере поне 1.8 килограма материал от Луната. Една четвърт от него ще е от дълбочина около 2 метра под повърхността, а останалият ще е от самата повърхност. Мисията има най-много 14 дни (дължината на лунния ден) за събиране на нужните проби, тъй като апаратът не разполага със система за затопляне, която да защити по-чувствителните компоненти от температурите на лунната нощ.

Планът по принцип е пробите да се съберат за около 48 часа, след което да бъдат качени до частта от апарата, която е останала в орбитата. Там пробите ще се поставят в капсула и ще тръгнат към Земята няколко дни по-късно. Очаква се кацането на капсулата да се случи до 17 декември във Вътрешна Монголия.

Защо това е историческо?

По принцип Китай не е случаен играч, що се отнася до лунните мисии. Страната успешно проведе четири успешни роботизирани мисии до Луната. Включително достави и два роувъра до повърхността.

Chang’e 5 е третото лунно кацане за Китай, но първото, при което трябва да се вземат проби, които да се върнат до Земята. Само САЩ и бившия Съветски съюз са успявали в това отношение. Ако китайският опит се окаже успешен, това ще значи, че за първи път от 44 години ще имаме проби от Луната.

Амбициите на Китай не спират до тук. Тече подготовка по мисията Chang’e 6, която трябва да се проведе през 2023 година. Тя по принцип е планирана като резервна, в случай, че настоящата се провали. Ако тя обаче бъде успешна, тогава Китай ще се опита да отиде към южния полюс на Луната, за да вземе проби, вместо към настоящото място.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари