Според предварителните статистики, Fireball е заразил около 5 милиона компютри в целия свят.

Тази седмица китайските медии съобщиха за ареста на 14 служителя на китайската маркетингова компания Rafotech, която в доклада на Check Point бе посочена като създател на рекламния малуер Fireball.

Арестът се състоя на 15 юни тази година след анонимно обаждане в полицията. Докладът на Check Point бе публикуван на 2 юни. Сред 14-те арестувани, трима са самите ръководители на компанията: генералният директор на Rafotech, техническият директор и финансовият директор. Девет души бяха обвинени в опит за унищожаване на данните в своите компютри по време на ареста. Всички заподозрени признаха вината си.

Според данни на китайската полиция, Rafotech е създадена през 2015 година от три студента, създали различни фамилии рекламен софтуер, сред който са програмите известни като Youndoo, Trotux, Startpageing123, Luckysearch123, Hohosearch, Yessearches. Целият пакет е известен под името Fireball.

Мошениците са успели да инсталират нежелан рекламен софтуер на около 5 милиона компютри, с което са спечелили над 80 милиона юана ($11,8 милиона). Използва се прехвърлянето на запитванията в браузъра към фалшиви търсачки.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари