Китайската система за социален рейтинг влиза в бизнеса

20
984

Китайската система за социален рейтинг за обикновените хора вече остави без билети за бързите влакове и за самолетите около 13 милиона души. Сега се подготвя подобен рейтинг и за бизнеса, в който са включени около 300 различни изисквания.

Китайската система за социален рейтинг за физическите лица се внедрява в Поднебесната още от 2014 година. В най-близко бъдеще към нея ще се присъединят и компаниите. Wired UK съобщава, че в Китай работят около 400 000 най-различни предприятия и съвсем скоро системата за социален рейтинг ще бъде въведена за всичките, независимо дали са китайски или чуждестранни. Редица експерти са уверени, че компаниите ще започнат да използват тази система, за да извлекат някаква полза за себе си.

Системата за социален бизнес рейтинг ще важи за компаниите и е разделена на десет области. Това са защитата на труда, спазване на екологичните изисквания, своевременното плащане на заплати и данъци и т.н.

Аналитичната компания Sinolytics, провела изследването за Европейската търговска палата, пресметна че компаниите ще трябва да спазват изискванията на около 1500 различни закони и инструкции от национално, регионално и местно ниво. Но от другата страна на медала е достъпът до китайския пазар с 1,4 милиарда потенциални клиенти.

Търговската палата вижда редица плюсове в този подход. Изискванията са сложни, но са еднакви за всички. Администрацията на Си Цзинпин заяви, че социалният бизнес рейтинг значително ще понижи корупцията.

Европейската търговска палата е на мнение, че заради типичния за китайските мегаполиси смог ще бъдат затваряни предимно предприятията, които не съответстват на екологичните изисквания.

Financial Times обобщи надеждите, свързани с въвеждането на социалния бизнес рейтинг по следния начин:

„Очаква се условията за правене на бизнес да станат по-унифицирани и едновременно с това по-строги“.

Главните опасения от въвеждането на новия рейтинг са, че част от него може да бъде политически мотивирана. Както гражданите на Китай получават бонуси за ежедневно четене на постулатите на комунистическата партия и за участието в различни викторини със същата тематика, очаква се и на компаниите да бъдат поставени подобни необичайни условия. Възможно е по този начин новият рейтинг да се използва като още един лост за натиск в търговската война между САЩ и Китай.

Въпреки че Китай се счита за страната най-близка до реализацията на идеята от сериала „Черното огледало“, на запад също започнаха да се внедряват подобни подходи. Само че там те се наричат скоринг системи и се внедряват от различните корпорации като бонуси към лоялните клиенти и ограничаване на услугите за нелоялните. Очаква се, че съвсем скоро скоринг системите сериозно ще усложнят живота на „неизгодните“ потребители.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
20 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари