fbpx
5.3 C
София

Китайската Чанъе-5 мисия предаде пробите от Луната за връщане към Земята

Най-четени

Мисията Chang’e 5 на Китай направи още една крачка за връщането на проби от Луната до Земята.

Едната част от космическия апарат наскоро кацна на Луната в региона Oceanus Procellarum, където събра нужните проби. Те бяха поставени в контейнер, който чрез модул за изкачване тръгна към основната част от кораба.

Става ясно, че прикачването между модула и космическия кораб се е получило успешно

Пробите вече са преместени и готови за пътя си към Земята. Интересното е, че маневрата по скачване изисква двете части на кораба да се срещнат с голяма прецизност, без помощта на сателити за навигация. Това е нещо, което не правено от 1972 година насам, когато се случва по време на мисията Аполо. Тогава обаче има астронавти, които да надзирават процеса пряко. Тук това не е така, предават от Digital Trends.

Използвани са два микровълнови радара за насочването на апаратите. Единият е на основния кораб, другия е на модула за изкачване. Двата радара позволяват на модулите да се приближат, нагласяйки своите позиции за перфектна среща.

Космическият кораб има общо четири части

  • Едната от тях стои в орбита около Луната.
  • Втората е тази, която се приземи на Луната и събра пробите от нея
  • Третата е споменатия модул за изкачване, който връща пробите в орбита
  • Четвъртата част е капсулата, която се надяваме, че ще донесе пробите на Земята.

Сега предстои модулът за изкачване да се откачи от капсулата за транспорт до земната повърхност. Ще се върне в земната атмосфера и ще се приземи на специално място във Вътрешна Монголия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини