Китайският военнопромишлен комплекс разработи свой електромагнитен катапулт, който ще бъде използван в новите самолетоносачи за бързо излитане на изтребителите. Информацията е на China Daily.

Електромагнитният катапулт е устройство, в което ускорението на самолета става с помощта на електромагнитни сили. Използва се метална конструкция, към която се закрепва предната част на самолета.

Новата система вече е преминала всички изпитания на военните, включително и изстрелването на бойни самолети. Известно е, че тези катапулти изразходват много енергия и имат нужда от надежден и мощен източник на захранване, обикновено, ядрен реактор.

Преимуществата на електромагнитния катапулт са много: малкият обем, с което се освобождава място на кораба и може би най-важното – възможно е финото регулиране мощността на катапулта, което е важно за изстрелването на различни леки и тежки самолети.

Новият електромагнитен катапулт вече проведе няколко хиляди тестови изстрелвания на тежките палубни изтребители J-15. Китайските военни не съобщиха какъв точно е източникът на захранване на новото устройство.

Дължината на новия катапулт е 120 метра при дължина на пистата около 100 метра. Електромагнитният катапулт ще бъде поставен на новия китайски атомен самолетоносач, който в момента се разработва.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари