Китайските компании от черния списък възнамеряват да съдят правителството на САЩ

4
482

Китайските компании, срещу които администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп въведе строги ограничителни мерки, възнамеряват да съдят американското правителство след като видяха, че миналата седмица Xiaomi спечели аналогично дело във федералния съд на САЩ. Според предварителното решение на окръжния съдия на окръг Колумбия Рудолф Контрерас (Rudolph Contreras), Xiaomi трябва да бъде изключена от списъка на потенциално военните компании, които работят в интерес на Комунистическата партия на Китай.

Решението на администрацията на Тръмп от месец януари тази година да включи Xiaomi в черния списък можеше да намали пазарния дял на Xiaomi с $10 милиарда и да доведе до спад в цената на акциите с около 9,5%, а това щеше да накара инвеститорите да се откажат от Xiaomi и да продадат своите дялове ценни книжа.

Сега Reuters съобщава, че редица китайски компании от черния списък вече водят преговори с юридическите компании, включително и със Steptoe & Johnson и Hogan Lovells. Техните шансове за спечелване на делата не са малки, понеже вече има прецедент – делото на Xiaomi.

Според съдия Контрерас, включването на Xiaomi в черния списък е бил „дълбоко погрешен“. Той допълни, че 5G технологиите и изкуственият интелект бързо се превръщат в стандарт в потребителската електроника и че от 2004 година до наши дни над 500 предприемача са получили същата награда, каквато получи Лей Джун, включително и производители на детски храни. Една от причините за включването на Xiaomi в черния списък бе именно тази награда – „Виден строител на китайския социализъм“.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари