Китайските потребители може да изгубят достъпа си до Signal

3
530

Популярното чат приложение с криптиране на кореспонденцията от край до край, Signal, стана „неизползваемо“ за някои потребители в Китай, съобщават от The Wall Street Journal във вторник, предполагайки, че страната може да е започнала процедура по блокиране на приложението, тъй като неговите принципи са в противоречие с цензурата и принципите на постоянно наблюдение на китайското комунистическо правителство.

Потребителите на Signal в Китай съобщават за проблеми с изпращането или получаването на съобщения в понеделник вечерта, според списанието. Според съобщенията проблемите са изчезнали, когато потребителите са започнали да използват виртуална частна мрежа или VPN, за да прикрият действителното си местоположение и да заобиколят филтрите на Китай. Ако бъде блокиран, Signal ще се присъедини към редица други приложения за съобщения и социални мрежи, които са забранени на територията на страната, сред които влизат Facebook, WhatsApp, Telegram, Twitter и Clubhouse.

Ако Китай в действителност е предприела забрана на приложението Signal, тя далеч няма да бъде първата държава, която започва подобна рестрикция срещу него. В края на месец януари екипа на приложението за съобщения публикува в социалната мрежа Twitter, че достъпа до него е блокиран от правителството за потребителите на територията на Иран, след като се изкачи на върха в класацията на магазина на Google Play Store по брой изтегляния в страната. По-късно компанията публикува указания в своя блог за варианти за създаване на TLS прокси или използване на VPN услуга с цел заобикаляне на иранската цензура.

Припомняме, че милиардерът и понастоящем най-богат човек в света, Илън Мъск, по-рано препоръча на всички свои последователи в социалната мрежа Twitter, да преминат към приложението, ако държат на криптирана и наистина поверителна връзка. Приложението беше използвано от редица потребители по време на протестите Black Lives Matter в САЩ през 2020, а редица потребители от Русия, Индия и други страни започнаха масово да мигрират към него и Telegram, след като WhatsApp обяви промени в своите условия за поверителност.

От приложението Signal и китайското посолство във Вашингтон не са отговорили на запитването за допълнителен коментар.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари