Китайските производители на носима електроника щурмуват световния пазар

0
33

Миналата седмица, анализаторите на IDC съобщиха, че през април-юни 2016 година на глобалния пазар са доставени 22,5 милиона носими устройства, срещу 17,8 милиона година по-рано. Днес се появи още едно изследване по темата, в което се разглежда ситуацията в Китай.

От доклада става ясно, че през миналото тримесечие в Китай са доставени 9,54 милиона носими устройства. Сравнението на цифрите с общосветовните показва, че на Китай само малко не й е достатъчно за да осигури половината от общите за света доставки на носима електроника.

Специалистите отбелязват, че китайския пазар бързо се развива – в сравнение с предходното тримесечие, доставките на носими устройства са се увеличили с 13.2%, а на годишна база – с около 81,4%. Интересното е, че световната динамиката е значително по-скромна – от IDC са отчели само 26-процентен ръст.

Също така в изследването се говори за високата популярност в Китай на базовите носими устройства. Към този сегмент, състоящ се предимно от фитнес-тракери, IDC причислява и моделите, които не поддържат мобилни приложения на трети страни.

„За разлика от чуждестранните пазари, където проследяването на физическата активност е основната функция на базовите устройства, в Китай тази категория е много по-разнообразна и включва устройства с по-широки възможности. Това допринася за стремителното разширение на сегмента на базовата носима електроника в Китай“ – коментира данните анализатора на китайското подразделение на IDC Дзян Сяо.

Той подчерта също, че в сравнение с чуждестранните колеги, китайските производители по-добре разбират нуждите на вътрешния пазар и произвеждат по-атрактивни модели от гледна точка на съотношението качество/цена.

„Заедно с точно изчислената маркетингова и търговска стратегия, това им позволява по-лесно да привлекат китайските потребители“ – добавя експертът.

Освен това, от IDC отбелязват, че все повече китайски компании изпробват силата си на чуждите пазари, следвайки примера на Xiaomi, фитнес-тракерите на който се радват на добро търсене в Индия и в други страни.

Тази тенденция вече е намерила отражение в класацията на най-големите световни производители на носима електроника, създадена от IDC. В нея освен Xiaomi, на второ място с показател на доставките от 3,1 милиона устройства и с дял 14% за първи път застана още един китайски представител – компанията Lifesense, която предлага евтини фитнес-тракери, наречени Mambo. Анализаторите оценяват приноса на китайския търговец от гледна точка на световните доставки на носима електроника на 4,6%, или 1 милион бройки в числено изражение.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари