Китайските специалисти започнаха да се завръщат в родината си

0
22

След XVIII конгрес на Комунистическата партия на Китай през 2012 година, в КНР бе създадена система за поддръжката на творческия потенциал на нацията, който има за цел да връща талантливите емигранти в родината си.

China Daily съобщи, че китайските студенти се завръщат в Китай след завършване на обучението си в чужбина, защото считат, че тяхната родна страна има голям потенциал и дава много добри възможности на образованите млади хора.

Данните на Министерството на образованието на КНР показват, че от 1978 до 2015 година в чужбина са се обучавали около 4 милиона китайци, като през последните две години 2,2 милиона от тях са се завърнали в Китай. През 2015 година броят завърнали се е 44 300 души, което е с 12,14% повече в сравнение с предишната година.

Китайските власти щедро поощряват завръщането на свои граждани, получили образованието си в чужбина. Според статистиките, 70% от ръководителите на новите технологични компании и научни лаборатории в Китай са хора, които неотдавна са се завърнали от Запад. Завърналите се са създали над 300 технически парка, в които са започнали свой бизнес над 67 000 етнически китайци. Освен това, Министерството на науката и технологиите на Китай съобщи, че през миналата година броят публикувани и признати научни работи е вече втори в света след САЩ.

През последните 40 години животът в Китай рязко се промени: нивото на бедността в държавата намаля, грамотността се повиши, китайците се прехвърлиха от велосипеди на автомобили, вече получават големи заплати и използват модерни смартфони.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за