В последната публикация на рейтинга за суперкомпютри TOP500, първите две места бяха заети от китайските Sunway TaihuLight и Tianhe-2. Американският Titan слезе на четвърта позиция, като остъпи третото място на швейцарския суперкомпютър Cray XC50.

Рейтингът за суперкомпютри TOP500 излиза два пъти в годината още от 1993 година и се базира на теста за производителност LINPACK. От 2013 до 2016 година първото място в тази класация стабилно бе заемана от китайския Tianhe-2 (Млечен път 2) с мощност 33,9 петафлопса, но миналата година неговото място бе заето от друг китайски суперкомпютър. Това е Sunway TaihuLight, който и днес оглавява класацията.

Производителността на най-мощния в света суперкомпютър, разположен в националния център по суперкомпютри в град Уси, е с мощност 93 петафлопса и може да извършва 93 квадратилиона операции в секунда. Той се използва в метеорологията, биологията, в сложния анализ на големи обеми от данни, в създаването на нови технологии и други.

На второ място в рейтинга е китайският Tianhe-2, създаден през 2013 година за нуждите на отбраната. Неговата производителност е 33,9 петафлопса.

Големи са промените в третото място, което сега е заето от новата версия на швейцарския суперкомпютър Piz Daint с изчислителна система Cray XC50 и мощност 19,6 петафлопса.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари