fbpx
15.8 C
София

Китайските учени започнаха изучаването на лунните проби взети в рамките на мисията Чанъе-5

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Националното космическо управление на Китай (CNSA) съобщи че на 19 декември тази година контейнерът с лунен грунд е успешно изваден от спусналия се на Земята модул. Специалистите на CNSA са предали на китайските учени контейнера с лунните проби и официално обявиха, че последният етап на мисията Чанъе-5 успешно е приключен и сега може да се пристъпи към научно-изследователската работа на веществото взето от луната.

Общото тегло на образците взети от повърхността и под повърхността на Луната е 1731 грама.

Спусналият се на територията на Монголия модул бе транспортиран до изследователския център на CNSA, където бе проверен и подготвен за изваждането на контейнера с лунните проби. Китайските учени вече започнаха анализа и изследването на получените лунни образци.

Мисията Чанъе-5 имаше за цел да събере около 2 кг лунни проби както от повърхността на Луната, така и от слоя на няколко метра под под повърхността на естествения спътник на Земята. Според публикуваните най-различни снимки, донесен е не само фин лунен прах, но и неголеми камъни от повърхността на Луната.

Китай стана третата държава след САЩ и СССР, която успешно е доставила лунни проби на Земята, само че голямо количество наведнъж при съвсем кратък срок – за по-малко от един месец. CNSA заяви, че безвъзмездно ще сподели част от пристигналите лунни проби с учените и от другите държави.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
zoro
zoro
11 месеца

Да видим сега дали съставът на образците ще съвпадне с тези (400 кг) донесени от Аполо. Там се оказа че съставът е подобен на земния и се зароди теорията, че Луната се е отделила от Земята след сблъсък с метеорит (а останалите парчета и той самият са изчезнали).

Нови ревюта

Подобни новини