fbpx
20.8 C
София

Китайските учени разработват хиперзвукова ракета, която може да поразява движещи се цели

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Известно е , че САЩ и Русия разполагат с хиперзвуково оръжие, като и Китай едва ли изостава в това отношение. Но сега  International Business Times публикува информация, че китайските учени разработват хиперзвукови ракети от ново поколение, каквито нямат нито Русия, нито САЩ. Това са хиперзвукови ракети, които могат да поразяват движещи се цели – нещо, което се считаше за невъзможно за този тип оръжие.

Китайското издание South China Morning Post допълва, че тази ракета може да поразява движещи се автомобили, а нейната скорост на полета петорно превишава скоростта на звука.

Новата ракета се разработва от група китайски учени и специалисти, оглавявана от Ян Сяоган (Yang Xiaogang) от Инженерния университет на ракетните сили в Сиан, който потвърди, че е постигнат значителен напредък в решаването на основния проблем – по какъв начин с висока точност да се идентифицира движеща се цел при подобна екстремална скорост на ракетата. Китайското правителство е дало на разработчиците срок до 2025-та година да решат всички възникнали проблеми на новата хиперзвукова технология. Вероятно ще успеят, понеже е осигурено щедро финансиране.

Ако китайските учени наистина успеят, то това би било голямо достижение, понеже към днешен ден се счита, че почти пълната липса на маневреност на хиперзвуковото оръжие не позволява поразяването на движеща се цел.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
56 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини