fbpx
8.8 C
София

Китайските учени тестват симулация на ядрен взрив за изключването на Starlink

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

На 20-ти октомври тази година изданието South China Morning Post (SCMP) съобщи резултатите от направеното проучване на Северозападния институт за ядрени технологии,  на Китай, че ядрена експлозия на голяма надморска височина може да деактивира част от мрежата на сателитния интернет Starlink, без да засегне китайските сателити.

Северозападният институт за ядрени технологии е военният изследователски център на Китай, специализиран в съвременните ядрени методи и в снабдяването на китайската армия с ядрено оръжие. Изследването е публикувано на 15-ти октомври от физика Лю Ли и неговия екип в научното списание  Nuclear Techniques, уточнява SCMP.

Според това изследване, осъществено чрез симулация на ядрен взрив с помощта на суперкомпютър, ядрена бойна глава с мощност 80 мегатона, взривена на височина 80 км, ще създаде радиоактивен облак, който ще разпространи на височина до 500 км на площ приблизително 140 хиляди квадратни километра. Сателитите на Starlink, които се движат в своите орбити на височина около 500 км, ще бъдат обхванати от този радиоактивен облак и това ще доведе до срив на тяхната електроника.

Използването на ядрени оръжия в космоса е подробно изследвано в миналото, включително за деактивиране на сателити. Сега действащият настоящ „Договор за космоса“, който е подписан и от Китай, забранява използването на ядрени оръжия в космическото пространство. Това означава, че китайската компютърна симулация, която предвижда ядрен взрив на височина 80 км, не би била в противоречие с този договор. Разбира се, самите китайци специално подчертават, че това е само математическа и компютърна симулация, създадена единствено за научни цели. Но в статията на CMSP се казва, че ядрена експлозия на тази надморска височина би направила радиоактивни огромен брой молекули в горните слоеве на атмосферата на Земята, които ще се издигнат на височина няколко стотици киломентри, но след това ще паднат обратно на Земята.

От друга страна, подобен взрив в космоса би произвел по-малко радиация, понеже там почти няма атмосферни молекули, които да станат радиоактивни, но в този случай всичко ще остане в орбита около Земята и ще завлече със себе си няколко сателита. Тоест, китайското моделиране не си поставя за цел да извежда от строя сателити с помощта на ядрено оръжие, а се фокусира върху физиката на процеса по фокусирането на ядрен облак на точно определена височина и върху еволюирането на подобен радиоактивен облак. Далеч не всички са съгласни с тази формулировка.

Интересно е, че статията в South China Morning може да да бъде намерена и прочетена, но научната работа вече е невъзможно да бъде открита в уеб пространството. Очевидно е, че целта на този проект е да се обърне внимание върху това, колко много е обезпокоен Китай от възможността за стратегическото и военното използване на сателитите на Илън Мъск.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

16 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини