Китайският квантов спътник изпрати информация на рекордно разстояние

2
1411

Преди няколко дни китайските учени от Академията на науките на КНР обявиха в списание Science, че първите тестове на новия квантов спътник са били успешни.

Учените са много доволни от изпитанията, понеже спътникът успя да предаде вплетени фотони до три наземни станции, намиращи е на разстояние 1000 километра една от друга. Тези експерименти разкриват съвсем нови възможности и перспективи. The Verge допълва, че китайските специалисти се подготвят за нови опити, с които ще се извърши обмен на информация на още по-внушителни разстояния.

Ако всичко протече по предварително заложения план, китайските специалисти ще създадат надежден канал за обмен на данни, който математически не е допустимо да бъде прихванат, подслушван или разбит. Китайският квантов спътник бе изведен в орбита миналото лято и оттогава бяха направени редица експерименти със вплетени фотони. Но този експеримент бе най-успешен, понеже бяха изпратени и успешно приети данни от около 2400 километра от космоса.

В рамките на тази мисия Китай се опитва да постави началото на квантов интернет. Подобни експерименти подготвят Великобритания, Сингапур и Канада.

Според теорията, квантовото вплитане дава възможност за мигновен обмен на информация, независимо от разстоянието.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари