Китайският коронавирус се оказа хибрид между вирусите на змия и прилеп

7
5125

Учените от Китай разкриха произхода на новия коронавирус. Оказа се, че той е хибрид между вирусите на прилепите и змиите. Хибридът се е образувал в организма на змията, откъдето е получил нов повърхностен протеин, благодарение на който може да заразява и човешките клетки.

За новия китайски коронавирус 2019-nCoV медиите съобщиха в самото начало на месец януари тази година. Разследването на случая показа, че първите заболели са били регистрирани в клиниките на град Ухан, Китай още в средата на декември миналата година. Вирусът предизвиква остра пневмония и е подобен на вируса на Атипичната пневмония (SARS), епидемията от която се разгоря също в Китай. Към днешен ден е известно, че новата пневмония е взела 17 жертви. Стана ясно, че 2019-nCoV се предава от човек на човек и вече има нови заразени извън Китай, включително в Тайланд, Япония и САЩ. Китайските власти поставиха под карантина Ухан и спряха обществения транспорт в града.

Източникът на инфекцията се оказа пазарът за морски продукти и деликатеси в Ухан. Освен морски хранителни продукти там се продават и овце, зайци и змии. И тъй като редица предишни вируси са се образували от прилепите, то медиците са предположили, че някое от животните от този пазар е станало междинната степен между прилепа и човека.

Това е и изводът на китайските учени: в организма на змията двата вируса – нейният и на вируса от прилеп са обменили някои свои компоненти и по този начин се е образувал 2019-nCoV. Предполага се, че змията е била кралската кобра, която се е продавала на този пазар.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
вирус
вирус

Мхм, двата вируса са се на_бали , и се пръкнал хибрид… ама не без намесата на някоя хАмериканска лаборатория….

Запознат
Запознат

Добре е че винаги има нови и интересни ИТ новини.
Особено толкова разнообразни ИТ новини.

Ззз
Ззз

Нямам против от време на време да чета нещо различно.

Запознат
Запознат

Списание Медицина е доста различно

Мангалата
Мангалата
Запознат
Запознат

MS защо не са го включи ли в обновленията на антивирусната ?
Не е сериозно това нещо.

МъдиУотърс
МъдиУотърс

Xdxdxd, защото не са се договорили с китайците още