Китайският космически апарат Чанъе-5 успешно спусна на Земята контейнера с лунните проби

0
524

Но 16 декември тази година капсулата на китайската космическа станция Чанъе-5, носеща около 2 кг лунни проби, навлезе в атмосферата на планетата над Йемен и успешно се приземи в централната част на Монголия, която по това време на годината е покрита със сняг. По този начин Китай стана третата след САЩ и СССР държава, която успя да вземе и да достави на Земята образци на лунен грунт. Приземяването бе показано в YouTube.

Автоматичната космическа станция Чанъе-5, съставена от четири модула, бе изстреляна от Земята на 23 ноември тази година и приключи лунната мисия за три седмици.

След приземяването на контейнера, специално подбрана военна група определи неговото местоположение и транспортира капсулата в лаборатория, където тя ще бъде отворена и пробите ще бъдат изследвани. Капсулата разполага с GPS приемник и излъчвател в S диапазона, които улесняват търсенето.

Очаква се, че анализът на тези образци, взети от неизучени досега области на Луната, ще даде възможност на човечеството да разбере много повече за еволюцията и произхода на Луната и Земята.

Китай вече подготвя следващата лунна мисия, която ще бъде извършена от автоматичната космическа станция Чанъе-6 и ще се състои през 2023-2024 години. В рамките на тази мисия се планира да бъдат взети проби от полярната област на Луната.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари