fbpx
13.8 C
София

Китайски ИИ-разработчици получиха милиарди инвестиции от американски компании, включително Intel и Qualcomm, въпреки санкциите

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Според доклад на анализаторската група CSET на университета Джорджтаун, инвеститори от САЩ са изразили готовност и активност в инвестирането в китайски ИИ-компании. Санкциите и публичните обвинения не попречиха на Intel, Qualcomm и повече от сто други компании да извлекат финансови и технологични ползи от китайските разработки. Сумите на инвестициите са зашеметяващи.

Данните от анализаторите са събрани от 2015 до 2021 г. Най-малко от 2020 г. търговската война между САЩ и Китай навлезе в напрегната фаза, която от 2018 г. насам се раздухва от администрацията на тогавашния американски президент Доналд Тръмп. Въпреки всички действия и изявления, както и забранителните мерки, предприети в областта на ИИ в Китай, 167 компании от САЩ са инвестирали пари през посочения период.

Инвеститорите от САЩ са участвали през периода в 401 сделки, около 17% от които са инвестиции в китайски ИИ-компании. Общо чрез тези транзакции китайските дружества са набрали 40,2 милиарда долара инвестиции или 37% от цялото финансиране, привлечено в тази индустрия. Както можете да видите, приносът на американските компании е ако не ключов, то много значителен.

Инвестиционните подразделения на Qualcomm и Intel са участвали съответно в 13 и 11 инвестиции на китайски AI-компании. По отношение на броя на сделките, друг инвеститор от САЩ – GGV Capital изпревари всички тях, затваряйки цели 43 сделки.

Анализаторите цитират данни, които подчертават информираността на инвеститорите за вложените пари в подсанкционния сектор, към който потокът на средства от Китай не е спирал. Така американският инвеститор GSR Ventures, заедно с китайската IFlytek, инвестираха в местна компания за изкуствен интелект, след като това дружество за разпознаване на реч беше в черния списък от Министерството на търговията на САЩ.

Понякога инвеститорите изпреварваха кривата. По-конкретно, друг субект, Silicon Valley Bank, заедно с инвестиционната група Wanxiang American Healthcare, инвестираха в китайски компании за изкуствен интелект заедно с китайската Sensetime, преди технологичната компания за разпознаване на лица да бъде добавена към същия черен списък.

Най-големите инвестиции включват единственото вложение на Goldman Sachs в 1KMXC – в компания за роботи с AI, и инвестицията на три американски компании за рисков капитал в Geek+ – компания за автономни мобилни роботи. Има инвестиции и в китайска компания, която открито обслужва военни поръчки, което също не попречи на американските инвеститори да изпращат пари към нея.

Докладът на CSET идва на фона на активно провежданите дебати, инициирани от администрацията на президента Джоузеф Байдън, които имат за цел да ограничат финансирането и подпомагането на високотехнологичния сектор на Китай, към който изкуственият интелект е напълно приложим и използваем.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини