16.1 C
София

Китайски инвеститори всяват смут в британската университетска общност

Най-четени

Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Дебатът за възможна китайска заплаха срещу британската интелектуална собственост в сферата на телекомуникациите, в лицето на компанията Хуауей все още е в разгара си, а университетите в Обединеното кралство вече започват да се безпокоят за друга своеобразна китайска „инвазия“.

Става въпрос за масирани инвестиции от страна на фондове за рисково инвестиране и бизнес ангели от азиатската страна в различни академични проекти и технологични стартъпи на острова. Въпреки че традиционно дяловите инвеститори се посрещат с отворени обятия в стартъп средите, в случая големият брой китайски организации, които влагат средства в иновативни британски проекти вече предизвиква тревоги.

Най-често не става въпрос за държавни китайски фондове, а за новозабогатяли мултимилионери от азиатската страна, както и инвестиционни фондове, финансирани от такива лица. В Китай към момента функционират над 5000 фондове за дялови инвестиции с общ капитал от над 700 млрд. щ. долара и около 47% от тях са собственост на физически лица и фамилии.

Въпреки това тяхното активно присъствие в британските кампуси се превърна в повод за недоволство, още повече че само в един от най-престижните университети – Оксфорд – китайски инвеститори са подкрепили около 15% от всички стартъпи, създадени там от 2008 г. насам. И тази тенденция в бъдеще предстои да се засили.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини

2
0
Какво мислите? Добавете коментар.x
()
x