Китайски кибер съдия с ИИ и блокчейн разглежда съдебни дела

9
1685

Китайските власти активно използват алгоритми с елементи на изкуствен интелект, блокчейн и големи данни за разглеждането на някои видове съдебни дела директно в интернет. Виртуалните съдебни заседания се провеждат в средата на популярния в Китай месинджър WeChat, в който се вижда аватара на съдията, зад който се крие въпросният изкуствен интелект.

Виртуалният съдия разглежда възникналите конфликти в сферата на авторското право, претенциите по онлайн покупките и въпросите по електронната търговия. За да започне съдебния процес, ищецът трябва да регистрира своята жалба, след което му се дава дата и час на виртуалното изслушване, което става чрез онлайн чат.

Китайските власти считат, че прехвърлянето на подобни несложни дела към ИИ, силно намалява натоварването на съдиите-хора, които само наблюдават процеса и след това вземат окончателното решение.

Създателите на този интернет съд отбелязват, че този подход решава проблема, когато съдиите не могат да вземат отношение по един или друг спор, понеже нямат време. В Китай се счита, че когато едно дело се отложи и разтегне във времето, то това е равносилно на липса на правосъдие.

Китайският кибер съд започна да работи в тестов режим още през 2017 година. Онлайн съдът вече е разгледал 118 764 дела, като за 88 401 от тях са взети решения, се казва в отчета на Върховния съд на КНР. В отчета се съобщава и че 90% от съдилищата в тази страна в различна степен използват интернет комуникации.

Редица анализатори са на мнение, че в това има логика, понеже ИИ не взема подкупи, не се страхува от заплахи и се ръководи единствено от здравата логика.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари