fbpx
15.8 C
София

Китайски космически апарат успешно кацна на повърхността на Марс

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Модулът за кацане на китайския междупланетен космически апарат Тянвън-1 успешно се приземи в равнината Утопия на Червената планета и спусна на повърхността на Марс роувъра Чжужун. По този начин Китай стана третата държава в света, успяла да достави роботизиран апарат на Червената планета.

Тянвън-1 е и първата мисия на Китай до Марс, която стартира през миналото лято, когато в космоса се отправиха орбитална сонда и модул за кацане, носещ със себе си роувър. Целта на мисията е изследване състава и структурата на повърхността на Марс и горния слой на планетата, изследване на йоносферата и климата, както и търсене на находища от воден лед. Сондата Тянвън-1 влезе в орбита около Марс през месец февруари тази година и малко по-късно започна изпълнението на своята научна програма.

Китайският марсиански роувър има шест колела и се нарича Чжужун в чест на бога на огъня. Той тежи 240 кг и е оборудван с редица научни инструменти – две оптични камери, една мултиспектрална камера, георадар, магнитометър, метеорологична станция и спектрален анализатор на грунта, използващ мощен лазер. Електрическата енергия на Чжужун се осигурява от четири слънчеви панела, а връзката със Земята ще става с помощта на орбиталната сонда. Научната програма на китайския роувър е с продължителност 90 марсиански дни (сола).

На 15 май 2021 година в 1:11 часа наше време Чжужун успешно кацна в равнината Утопия в Северното полукълбо на Марс. Самото кацане отне осем минути, като в началото бе осъществено аеродинамично забавяне на скоростта в атмосферата, след това се отвори парашута и бе изхвърлена предната топлинна защита. Модулът се задържа на височина около 70 метра и след това извърши меко кацане с помощта на своите камери и лидар.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
who
who
6 месеца

Китай от първия път успяват да: стигнат до Марс, Да кацнат на Марс, да пуснат Марсоход. Русия подскача край Пекин и се договаря с китайците да ги пускат да си играят поне малко с китайския Марсоход. САЩ бързат като обезумели да банват де-що видят китайска електроника и наливат милиарди, само и само да не се окажат Номер 2 (в каквото и да било). Европа си лежи и пуска поредно гроздово зърно в уста, докато похапва екзотични френски сирена, небрежно хвърляйки някакви 5-6 милиарда за някакви космически там… неща. Индия се опитва да развива собствена космическа програма, като досега е стигала… Виж още »

Нови ревюта

Подобни новини