fbpx
0.3 C
София

Китайски съд реши: NFT са виртуална собственост, която трябва да бъде защитена от закона

Най-четени

Съдът в китайския град Ханджоу е решил, че незаменяемите токени, или Non-fungible token, са виртуална собственост и като такава трябва да бъде защитена от закона в страната. Добрата новина за всички собственици на NFT в Китай бе оповестена от крипто блогъра Wu Blockchain. Тя безспорно изненадва мнозина, имайки предвид строгите ограничения по отношение на крипто търговията в страната.

В постановлението на съда се казва още, че NFT „притежават общите характеристики на обект на право на собственост като стойност, изчерпаемост, контролируемост и търгуемост, принадлежат към мрежа от дигитални активи и следва да бъдат защитени от законите на Китайската народна република.“

Според магистратите установяването на правни норми, касаещи търгуването и притежанието на въпросните токени, е било от значителна необходимост, като освен да защитава собствениците, законът ще извади пазара от сивия сектор на икономиката в страната.

„NFT следва да се разглеждат като автентични произведения на изкуството и като такива да попаднат под закрилата на закона за интелектуалната собственост на КНР. Те също така се търгуват, в качеството си на дигитални активи, по вече установен механизъм, базиран на блокчейн технологията.“, допълват още от съда в Ханджоу.

В документа, разпространен от Wu Blockchain, се казва също, че след решението за категоризиране на токените като уникална виртуална собственост, която може да бъде продавана в Интернет, следва дейността да бъде разглеждана като електронна търговия и да бъде регулирана от съответния закон в Китай. Подобна разпоредба, но в защита на Bitcoin, бе приета от съда в Шанхай през Май тази година. В заключението се посочва, че дигиталната валута ще се третира като напълно легална собственост.

С налагането на редица рестрикции върху крипто търговията от 2021г. насам, китайското правителство правеше опити да отдели NFT-тата в самостоятелен пазар извън блокчейн технологията, като така те да бъдат купувани и продавани само срещу фиатни пари.

Ръководителите на азиатската страна смятат, че узаконяването на токените като виртуална собственост, ще доведе до спекула на пазара. Те се позовават на общ доклад на Китайската банкова асоциация, Китайската асоциация за интернет финанси и Китайската асоциация за ценни книжа от Април, в който те изразяват опасения относно скритите рискове от инвестиране в NFT.

Китай не е единствената страна, в която се приема закон за виртуалната собственост. Върховният съд в Сингапур реши през Октомври, че NFT имат сходни характеристики с физически активи, като художествени творби, луксозни часовници или стари монети, които имат колекционерска стойност и следва да бъдат еднакво защитени от закона.   


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини