Китайската компания Origin Quantum Company заедно с учените от китайската академия на науките представиха нов метод за икономична симулация на 56-кубитов квантов компютър.

С помощта на новия метод, емулацията на 56-кубитовия компютър се осъществява само с една мощна видеокарта. Според последни изследвания, квантовият компютър с 64 кубита може да достигне квантовото превъзходство. Това е универсален квантов компютър, който може да се използва за решаването на разнообразни задачи, а не само тясно специализирани алгоритми. Квантовото превъзходство е границата, след която квантовите компютри започват да превъзхождат всички съвременни суперкомпютри.

Новият метод на китайските специалисти дава възможност за мащабиране и емулиране именно на 64-кубитов квантов компютър. Научната работа на китайците е важна, понеже дава възможност за тестване и изглаждане на квантовите алгоритми при много по-слабо натоварване на хардуера, в сравнение с досега използваните методи. Разкриват се възможности за провеждането на разнообразни квантови симулации, които след това ще бъдат тествани в реални квантови компютри.

За емулирането на 42 и 52-кубитов квантов компютър е достатъчен компютър със само една видеокарта GTX-1080Ti.

Според директора на IBM, на съвременните системи за защита на информацията са останали само 5 години. След това квантовите компютри ще започнат мигновено да разбиват и най-надеждните криптозащити.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари