Китайски учени създадоха батерии на базата на графен

1
139

Китайски учени създадоха батерии на базата на материала графен. Статията на изследователите все още не е публикувана в научно списание, но предварителната й версия вече е качена на сайта arXiv.org.

В рамките на своята работа учените поставили в разтвор на меден хлорид два електрода, свързани помежду си с графенова лента. Няколко такива батерии се оказали достатъчни за получаване на напрежение 2 волта, което е достатъчно за задействането на малък светодиод.

Самите учени обясняват принципа на работа на своята батерия така: при топлинното си движение йоните в разтвора се удрят в лентата от графен. Това избива електрон, пред който има два варианта – да премине в разтвора или в електрода. Тъй като мобилността на електроните в графена е много по-висока, отколкото в разтвора, той избира втория вариант. Изследователите открили, че увеличаването на температурата води и до повишаване на производителността на батериите.

При това учените твърдят, че са успели да елиминират възможността за протичане на неизвестна химическа реакция върху повърхността на графеновата лента. Засега не се съобщава как именно се постига това, тъй като допълнителните материали към тази статия на arXiv.org не са достъпни.

Графенът представлява плосък лист от въглерод, в който атомите са подредени в хексагонална решетка. Материалът притежава множество уникални свойства и за първи път бе получен от учените от бившия СССР Константин Новоселов и Андрей Гейм, за което през 2010 година им бе присъдена Нобелова награда за физика.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари