Запознайте се с Лулу и Нана. Според китайски изследователски екип двете момичета са първите генетично модифицирани човешки същества.

Изследването e подробно описано в журнала на MIT и е базирано на медицински документи от Китайския регистър на клиничните изпитвания. Изследователският екип е ръководен от Джанкуй Хе от Южния университет за наука и технологии на Шенжен.

Според документите, изследователската група в момента провежда проучвания за промяна на ген CCR5, който се засяга при заразяване на хора с вируса на човешката имунна недостатъчност (ХИВ), причинителят на СПИН. За тази цел екипът използва изключително мощни молекулярни ножици, известни като CRISPR / Cas9 – една нововъзникваща технология, която може точно да „изрязва и поставя“ гените, като позволява части от ДНК да бъдат премахнати и заменени почти по желание.

Чрез използването на CRISPR за генетично изменение на CCR5, изследователите се надяват да „имунизират“ момичетата към ХИВ през целия си живот.

Видеоклип, качен на канала лабораторията в YouTube, описва подробно монументалния пробив в редактирането на гени. Засега се твърди, че близначките „са се появили на този свят толкова здрави, колкото и всички други бебета“ и че редактирането на гените е минало безопасно.

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари