Китайски хакери са получили достъп до секретна информация на индийската флота

0
15

Според публикация в индийският вестник Sunday Express индийските морски навигационни системи са били инфектирани със зловреден код, който е изпращал данни към китайски ай-пи адреси.

Системите на източно-индийското морско командване, което отговаря за провеждането на морски наблюдения в Южнокитайско море са били заразени с вирус през февруари, тази година. Вирусът е събирал и изпращал конфиденциална информация и документи към китайски ай-пи адреси.

Цитирайки свои източници, от „Експрес“ съобщават, че зловредният код е бил открит в USB-устройства, които са използвани за пренос на информация.

Индийският флот съхранява информация на компютри, които не са свързани с Интернет и се предполагаше, че тези компютри не разполагат с портове за преносими устройства.

Вирусът е събирал файлове и документи на базата на предварително зададени ключови думи и изрази и ги е съхранявал в тайна папка на USB-устройства. Веднъж пъхнати устройствата в компютри с Интернет-връзка, те автоматично са били изпращани към въпросните компютри.

В заявление от щаба на индийската флота се заявява, че: „Беше проведено разследване, чиито резултати тепърва предстои да излязат и да бъдат анализирани. Нужно е да се отбележи, че има постоянна заплаха в кибер-пространството от враждебно настроени хакери и никой не е застрахован от атаки.“

Според въпросната медия, поне шест са офицерите подведени под отговорност за „процедурни пропуски, които са довели до пробива в сигурността.“

Това не е първият случай в който Китай е замесен в атаки към сигурността на системи, свързани с индийското правителство. През 2010г. Университетът в Торонто съобщи, че хакери са проникнали във военните системи на Индия. Тогава китайското правителство отрече намеса в атаката.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари