Китайското правителството стартира национална блокчейн платформа

2
629

През месец април тази година алианс, включващ редица държавни структури, банки и технологични компании на Китай публично ще стартира първата национална онлайн услуга на базата на разпределения регистър. Единната блокчейн платформа има за цел да намали разходите на частния бизнес при използването на блокчейн в своите бизнес проекти. Планираното намаление на разходите е 80%. Към края на годината възлите на тази мрежа трябва да се появят в 200 китайски градове, като правителството на Китай се надява с времето това да стане световен стандарт.

Според данните на Световната организация за интелектуална собственост, Китай е световен лидер по броя патенти, свързани с блокчейн технологията. Магазинът JD.com например, който е един от най-големите интернет магазини в Китай, използва блокчейн за потвърждение оригиналността на предлаганите стоки от категория лукс. А китайското Управление на митниците използва блокчейн в наблюдението на 26 международни гранични терминали.

Според пресмятанията на авторите на платформата BSN, стандартните разходи за разработване и поддържане на блокчейн платформа достигат $14 000 годишно. Компаниите, които участват в новата програма ще могат да разработват на базата на BSN свои собствени приложения и ще плащат по $300 месечно за използването на цялата инфраструктура.

За разлика от биткойна и другите отворени системи, към които всеки може да се присъедини и да види записите с транзакциите, приложенията за BSN по подразбиране са затворени. За бизнеса този модел е по-приемлив и освен това, подобна система по-лесно се мащабира.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари