Китайците са прослушвали разговорите в Skype по поръчка на Microsoft

0
746

Уеб изданието The Guardian съобщи, че Microsoft е наел редица китайски изпълнители, които са прослушвали разговорите на потребителите, водени в Skype, както и с цифровия помощник Cortana. Само че софтуерният гигант не е взел никакви мерки за осигуряване конфиденциалността на потребителите.

Изпълнителите са получавали от Microsoft записи от разговори в Skype и е трябвало да оценят качеството на автоматичния преводач на месинджъра и отговорите на Cortana на зададените най-различни въпроси.

Оказа се, че изпълнителите са вършили тази работа най-често вкъщи от личните си компютри или лаптопи чрез уеб приложение, което използвали чрез браузъра Chrome. Входът в онлайн приложението се осъществявало с помощта на електронната поща и парола, както обикновено се прави в подобни случаи. Само че Microsoft по никакъв начин не е контролирал IP адреса, от който се осъществява логването – тоест, изпълнителите са можели да показват тези уж лични разговори между потребителите и на всякакви други външни лица без каквито и да било ограничения. И още, всичките изпълнители са имали една и съща парола, изпратена по електронната поща в отворен текстов вид без криптиране, а действията на тези временно наети работници по никакъв начин не са били контролирани.

Един от интервюирането от Guardian е казал, че често е подслушвал твърде странни разговори с твърде пикантна лична информация. Той много се учудил с каква лекота Microsoft предоставя на външни лица подобна чувствителна информация.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари