fbpx
15.8 C
София

Китайците цензурират…SMS-ите

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

В Китай започна нов етап от борбата с информационните технологии, които ,както е известно, се явяват най-ефективното средство за разпространяване на всякакви “опасни слухове”. Този път обект на цензура са SMS-ите.

Според новите договори, които подписват клиентите на държащата 65 процента от пазара на мобилни комуникации China Mobile Corporation, фирмата има право да чете всички SMS-и и да изтрива тези, чието съдържание бъде счетено за “нездраво” и “мошеническо”. Разбира се, не е трудно да се досетим каква съдба очаква съобщенията, в които се критикува политиката на държавата например.

Преди известно време друга компания – Venus Info Tech – представи нова технология, която автоматично предава сведения за подателя на подозрителното съобщение директно в полицията. По този начин невнимателните мобилни дисиденти ще бъдат изловени за броени дни.

Китай е постоянен член на водения от организацията “Репортери без граници” списък “Врагове на Интернет”.

Да си припомним, че в края на юни бе въведена самоцензура в китайския сегмент на световната мрежа. Интернет провайдерите доброволно-принудително решиха да не разменят между своите сървъри “информации, застрашаващи националната безопасност и социалната стабилност”.

И говорейки за SMS-и трябва да отбележим, че повече от половината съобщения по света годишно (220 млрд.) се изпращат от Китай и/или в Китай. SMS-ите бяха единственият начин на комуникация в Китай неподлежащ на цензура досега. Например за разразилата се миналата есен епидемия от атипична пневмония целокупният китайски народ се осведомяваше само чрез SMS-и. Всички средства за масово осведомяване мълчаха, за да не предизвикат “социална нестабилност”.

Източник: bgfactor.org


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новина
Следваща новина
Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини