Китайците ще бойкотират американските стоки по време на най-големите онлайн разпродажби

4
970

Седмица преди началото на най-голямата онлайн разпродажба в света – китайският ден на самотните сърца, посветен на хората, които още на са се омъжвали и женили, почти 80% от китайските потребители заявиха, че няма да купуват американски стоки. Повечето от тях обясняват решението си със своите патриотични чувства. Ако бойкотът наистина се състои, най-пострадали може да бъдат компаниите Nike, Ralph Lauren и Tiffany, както и някои други.

На фона на търговската война между САЩ и Китай, 78% от китайските купувачи решиха да бойкотират всички американски стоки по време на най-голямата в света онлайн разпродажба, която всяка година се провежда на 11-ти ноември. Данните са от проведената анкета на аналитичната компания AlixPartners.

Според данните от това допитване, повече от половината анкетирани са заявили, че се отказват от купуването на американските стоки от патриотични съображения. Reuters съобщи, че това показва ръста на националистическите настроения на фона на търговската война между САЩ и Китай. В анкетата са участвали над 2000 души.

В Китай денят на самотните сърца всяка година се отбелязва на 11 ноември. По случай празника китайският интернет гигант Alibaba провежда мащабна 24-часова разпродажба на електроника и други стоки чрез своите търговски платформи Taobao, Tmall и AliExpress.

Това е най-голямата онлайн разпродажба в света, броят на продажбите в която превишава продажбите на заедно взетите Prime Day на Amazon, Черния петък и Кибер понеделника. През 2018 година, продажбите по време на Черния петък бяха в размер на $6,2 милиарда, при Черния петък – $7,9 милиарда и при Prime Day – $4,2 милиарда. В същото време, продажбите в китайския ден на самотните сърца достигнаха $30,8 милиарда.

Ако китайците наистина бойкотират американските стоки, то това най-силно ще се отрази на компаниите Nike, Tapestry Inc., Ralph Lauren, Capri Holdings и Tiffany & Co.

Според това изследване на AlixPartners, повечето китайски купувачи са решили да не купуват американски стоки, но съвсем не се отказват от чуждестранните брандове от Европа, Япония и Южна Корея.

Направените от AlixPartners анализи показват, че въпреки последствията от търговската война между САЩ и Китай, очакванията са по време на този голям празник китайските потребители от големите градове да похарчат за покупки 54% повече парични средства в сравнение с миналата година.

„Китайските потребители предпочитат местните брандове. Наблюдаваният от няколко месеца силен ръст на прокитайските настроения засили тази тенденция“ – заяви в интервю за вестника South China Morning Post директорът на аналитичната компания AlixPartners Джейсън Уонг.

В същото време Световната търговска организация, СТО (World Trade Organization, WTO) даде разрешение на Китай да въведе ответни мита на американските стоки и услуги в размер на $3,579 милиарда.

„Пресметнахме, че нивата на загуби и пропуснати ползи, понесени от Китай в резултата на използването на несъответстващи на СТО методологии, използвани от САЩ, са $3,579128 годишно“. – се казва в официалното съобщение.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
пипи
пипи

Ами то всичко или почти всичко е произведено в Китай!
Те бойкотират своите работници. Мое мнение!

Lowcow
Lowcow

Те са като наще мангета, тениска на гучи, дънки на ралф, якенце суприим – ако не купят на тоя празник ще го направят идната седмица…

"Американски стоки" - това е оксиморон :)))
"Американски стоки" - това е оксиморон :)))

Kaĸви ли щe дa ca тeзи „aмepиĸaнcĸи cтoĸи“, ĸoитo нe ca пpoизвeдeни в Kитaй? Moжe би – xpaни, нaтъпĸaни c ĸaнцepoгeни и oтpoви ĸaтo acпapтaм, циĸлaмaт и глyтaмaт? Или ГMO-лaйнaтa, ĸoитo ca зaпaзeнa мapĸa нa чифyтcĸитe ĸopпopaции в Kpaвeфepмaтa?

He ми тpий ĸoмeнтapa бe, ибpиĸчия пиндocтaнcĸи нeщacтeн!

djagi
djagi

кой ибрикчия ми трие коментарите?…