Китайци използват AI, за да създават гласове за четене на новини и аудио книги

3
407

Китайската търсачка Sogou създава копия на хора чрез изкуствен интелект, за да четат популярни книги с гласа на авторите. Вече бяха обявени аватарите на китайски автори като Yue Guan и Bu Xin Tian Shang Diao Xian Bing. Те са създадени чрез записи на гласовете им. Представянето беше на China Online Literature+ конференцията.

Миналата година Sogou пуска двама AI новинари, които все още се използват от правителствената новинарска агенция Xinhua.

Апетитът за аудио книги в Китай расте, следвайки западните тенденции. Китайският мозъчен тръст iiMedia очаква пазара поне да се удвои между 2016 и 2020 година – до 7.8 милиарда китайски юана на година. Това е около 1 милиард долара.

В днешно време е доста лесно да използваш технология за текст-към-говор (text-to-speech) и бързо да генерираш аудио версия на някоя книга. Тя ще бъде прочетена от изкуствен дигитален глас.

Много хора обаче предпочитат книгите им да бъдат професионално озвучени от автори, актьори или известни личности.

Сега напредъкът в машинното обучение и text-to-speech технологиите позволява на въпросните изкуствени гласове да станат по-реалистични.

За пример можем да посочим компанията Lyrebird, която позволява на клиентите си да създават „вокални аватари“. За това е нужен само едноминутен запис на гласа.

На уебсайта на компанията услугите са представени с два записа на Барак Обама и Доналд Тръмп, които са създадени именно чрез машинно обучение. Чуйте ги тук.

Междувременно, лондонската компания DeepZen твърди, че технологията ѝ за синтетичен говор може да създаде няколко версии на аудиокнига за няколко часа. Това намалява нужното време и разходи с около 90%.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари