fbpx
15.2 C
София

Китайци с дронове си направиха голям бъзик с военни в тайванска база и публикуваха видеата

Най-четени

Слънчевите лъчи, напитките на масата и музиката свири. Изглежда, че младежите от видеото, което стана популярно в китайските социални медии, са избрали чудесен ден за пикник.

Облечени са небрежно, разговарят весело на мандарин, докато се взират в контролер и екран. Трудно да се повярва, че могат да правят нещо съмнително…

Докато един от тях не извиква развълнувано: „Имам танк!“

Но тези мъже не играят на компютърна игра. Те летят с безпилотни самолети над военен обект на близкия остров, контролиран от Тайван.
15-секундният видеоклип е сред няколкото видеоклипа, които се появиха наскоро в китайската социална медия Weibo.

Те показват как изглеждат граждански дронове, които си правят майтапи с тайванските военни. По-късно военните на острова потвърдиха, че тези мистериозни заплахи наистина са граждански дронове от континентален Китай.

Видеоклиповете показват подробни кадри от погледа на дронове на военни съоръжения и персонал на отдалечените тайвански острови Кинмен.

Придружени са от саундтрак, вариращ от балади до танцова музика, и множество емотикони.

Клиповете изглежда имат за цел да подчертаят неподготвеността на тайванските войски.

В едно от видеата е заснет моментът, в който четирима тайвански войници осъзнават, че са наблюдавани от дрон, който се носи в небето над техния охранителен пост.

Ето така Тайванските военни отправят предупреждение към нарушителите на въздушното пространство.

Хванати неподготвени, те реагират, като хвърлят камъни по нахлулия дрон. Машината се приближава толкова близо, че можете да различите лицата на отделните войници.

Видеоматериалите от тези странни срещи станаха популярни в китайските социални медии и предизвикват стотици коментари, осмиващи тайванските военни.

Изглежда, че клиповете разкриват една зашеметяваща уязвимост. Способността на китайските дронове да снимат военни обекти с ограничен достъп в Тайван по всяко време.

Някои от кадрите могат да бъдат видяни и в този репортаж на CNN

Войната в „сивата зона“

Анализатори твърдят, че кадрите в най-добрия случай смущаващи за Тайван, а в най-лошия – направо опасни. Въпреки че кадрите са провокативни, е трудно да се каже кой точно стои зад нахлуването на дроновете.

Пекин описва нахлуванията на дроновете като „нищо особено“.

На въпрос за гражданските дронове, летящи в района на Кинмен, говорител на китайското министерство на външните работи наскоро отговори:

Китайски безпилотни самолети летят над територията на Китай – какво има да се учудваме?

Подозренията се подхранват от факта, че Китай не е премахнал видеоклиповете от иначе силно цензурирания си интернет. Не е попречил на безпилотните самолети да се движат през неговото силно контролирано въздушно пространство.

Пекин също така не изглежда заинтересован да се опита да накаже тези, които стоят зад кадрите. По принцип летенето с дронове над местни военни обекти се наказва със затвор.

Апаратите изглежда са цивилни модели, но могат да бъдат управлявани от всеки, включително и от военни, Предполагам, че зад контрола им може да стоят правителствени агенции под прикритието на народно движение.

Всичко това е много деморализиращо за тайванците и се поддържа на ниво, което има за цел да не позволи на Тайван да се отпусне, да не позволи на Тайван да забрави заплахата.

То има за цел да напомни на Тайван, че няма спасение от китайския натиск и че в крайна сметка Китай ще вземе властта. Това е целта.

Изабел Хилтън, основател на „Китайски диалог“

Пол Хуанг, научен сътрудник в тайванската фондация „Обществено мнение“, смята друго

Според него дроновете се управляват от частни цивилни лица, които „може би от любопитство, може би от национализъм“ искат да провокират Тайван.

Прелитането толкова близо до тайвански военен охранителен пост и привличането на вниманието им … Това наистина не е начинът, по който някой военен би разположил или използвал своите дронове. И честно казано, не виждам никаква основателна причина, поради която Народноосвободителната армия дори би се опитала да направи нещо подобно.

Пол Хуанг

Все пак той и Хилтън са съгласни, че Пекин би могъл да спре нахлуванията на дронове, ако искаше – но не го прави, защото вижда предимство в това да ги остави да продължат.

Пекин вижда в нахлуванията опит на собственото си население да се подиграва на Тайван, да го провокира, да се изобличава некомпетентността на Тайван. Те се отнасят към това като към пропагандна победа.

Пол Хуанг

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини