Китай арестува над 1100 души заради пране на криптовалути

0
436
FILE PHOTO: A small toy figurine is seen on representations of the Bitcoin virtual currency displayed in front of an image of China's flag in this illustration picture, April 9, 2019. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Властите в Китай са арестували над 1100 души наскоро, обвинени в пране на криптовалута, се казва в изявление на Министерството на обществената сигурност на страната.

Различните арести, насочени срещу 170 банди в цялата страна, са най-новите действия от цял набор от по-широки репресии срещу измамите и другите финансови престъпления в страната. Китайският президент Си Джипин призова за по-голям акцент върху телекомуникационните измами миналата година, след като властите разкриха десетки хиляди измами, а ситуацията с прането на биткойни изглежда е само последната експанзия на този тласък за спиране на измамите.

Игра на котка и мишка

Проблемът не е непременно в самите криптовалути – предимно биткойни в този конкретен случай. По-скоро властите в Китай са се насочили към хора, които извършват телекомуникационни или кредитни измами, които са били заплащани в биткойн, за да попречат на правоприлагащите органи да забележат и прихванат парите, които престъпниците са получавали от своите клиенти и са разменяли с други такива.

Въпреки това, ситуацията далеч не е изолирана в Китай, чието правителство предприема репресии срещу криптовалутите като цяло. Правителството обяви миналия месец, че трябва да „предприеме мерки срещу биткойн поведението и търговията“ и забрани на всички банки да предлагат и оперират с криптовалути, за да защитят финансовата система на страната, а отделно да бъдат спрени и финансовите престъпления.

Цената на биткойна бързо се срина с хиляди долари след обявлението от Министерството на обществената сигурност в сряда, въпреки че изглежда се е възстановила приблизително до същите стойности, около които се е колебала предишните дни.

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари