Китай блокира Уикипедия на всички езици

8
1066

Китай забрани достъпа до онлайн енциклопедията Уикипедия на всички езици. Информацията е на Центъра за изследване на интернет цензурата OONI.

Преди това на територията на Поднебесната бе блокирана само китайската версия на уеб сайта (zh.wikipedia.org), както и още няколко страници, посветени на Далай Лама и на бунтовете на площада Тиенанмън. Сега Китай блокира всички версии на електронната енциклопедия (*.wikipedia.org).

OONI забеляза първите признаци на блокиране на уеб ресурса още в началото на месец април. Но сега, след поредната проверка, специалистите потвърдиха, че работата на Wikipedia в Китай е невъзможна, а самият ресурс е блокиран. Според OONI, всички субдомейни на wikipedia.org са блокирани в Китай с помощта на DNS и SNI филтри.

Предполага се, че този тотален блокаж се дължи на приближаващата 30-та годишнина от масовите протести на студентите на площад Тиенанмън, които бяха бързо потушени. Тези събития са от 4-ти юни 1989 година.

По този начин Уикипедия бе добавена към списъка с другите блокирани големи интернет услуги, включително Facebook, Instagram, WhatsApp и Google.

През месец април 2017 година Уикипедия бе забранена и в Турция, понеже според властите, ресурсът е част от информационната кампания за очерняне на страната на международната арена.

Китайската цензура е известна със своята твърдост. Според рейтинга на Freedom House, Китай има най-ниско ниво на свободата в интернет, в глобален мащаб.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
6 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Фън Пу Ян
Фън Пу Ян

Еми, не искат да покажат, че са мачкали хора с танковете.

Ебачев
Ебачев

Авера ти Бочко като мачкаше народа в 2013?? Ама нашия народ е толкова тъп че няма смисъл да забраняват нищо…

Western Civilization
Western Civilization

Ебачев, не са излизали танкове да убиват хора в БГ.

В България имаше оставка и народа пак избра същия КОМУНИСТ, който сега кляка на Китай и Русия, така че от страна на това дали е задоволил комунистическото в теб, явно го е направил.

В България от 1944-та досега управляват КОМУНИСТИ, четете и ще видите, че е така. Всичките тия са комунисти и техните деца, бивши ръководни хора в БКП или обслужващият й персонал.

Ебачев
Ебачев

да, излязоха фатмаци да мачкат хората с палки, щитове и юмруци!!

стига с тия комунизми и глупости!
Отиди в Норвегия или Швеция живей там годинка и тогава ми говори за комунизми!!!
недей ми дава разни Англии и Германии и Америки за пример! там всичко е ФЕКАЛ!

асsasas
асsasas

Правилно са постъпили. Не искат фондациите америка за америка да им пишат историята както в България и да правят световна пропаганда с измислици!

mmmm
mmmm

И какво ? Вместо да се борят с това и да редактират статиите, те блокират изцяло, и тези които пътуват в чужбина имат достъп до тези услуги и пак ще четат глупостите… Помисли малко, тъпа ти е логиката….

асsasas
асsasas

Логиката ви е безумно глупава! Лекува се изцяло, не на парче, не на „редакции“. Време е светът да погледне, че има една държава агресор, доминатор, хибриден почерк и ги наричаме – аморалистите от сащ!

Western Civilization
Western Civilization

Ти имаш ли представа какво е Уикипедия, отрепкао комунистическа?