Китай реши да забрани достъпа до свободната интернет енциклопедия за всички езици, информира Би Би Си. Досега тази забрана важеше за китайската версия на Wikipedia, както и за някои страници, които са чувствителни за режима в Пекин, като да речем тези посветени на Далай Лама и потушаването на протестите на площад Тянънмън, допълва изданието.

От Откритата обсерватория за мрежова намеса (Open Observatory of Network Interference, OONI), независима група, разследваща цензурите, налагани по света, блокировката е факт от края на април тази година. Wikimedia Foundation, организацията зад Wikipedia съобщават, че не са получавали официално уведомление от властите в Пекин за наложеното блокиране.

Wikipedia попадат в един постоянно растящ списък със сайтове и интернет ресурси, които са недостъпни от територията на Китай. Google, Facebook, LinkedIn и множество други уебстраници не могат да бъдат достигнати от обикновените китайци, които все пак използват VPN-и и други методи, за да преодолеят гигантската цензурна машина на Китай, наричана шеговито „Голямата защитна стена на Китай“.

Според неправителствената организация „Репортери бе граница“ и доклада им от 2019 за свобода на пресата, Китай заема 177-мо място от общо 180, привеждат на свой ред проучването TIME. Според друго изследване, направено от организацията, Китай се опитва да налага цензура не само в границите на Поднебесната империя, но и да се меси в работата на чужди медии в опит да блокира всякакви опити за критики към правителството на Си Дзинпин и да разпространява пропаганда. Според публикуван в края на миналия месец репортаж на страниците на „Ню Йорк Таймс“, Китай е оказал натиск върху Европейския съюз относно доклад за глобалната пандемия от COVID-19 и реакцията на Китай към нейното начало.

Тази седмица пък шефа на Facebook, Марк Зукърбърг направи любопитен призив към европейските институции да поемат водеща роля в регулацията на уеб пространството и да не оставят това да го направи Пекин.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари