Китай въведе системата за социален рейтинг и при младите хора

Младите китайци вече ще бъдат награждавани по система, която изглежда е вдъхновена от Конфуций. Компанията CY Credit заедно с Комунистическата партия въвеждат система за социален рейтинг и скоринг, която следващата година ще обхване 460 милиона души

27
1295

Всеки китаец може да види и следи своя социален рейтинг с помощта на мобилното приложение Unictown, разработено от компанията CY Credit по поръчка на комунистическия Съюз на младежта.

Плановете са към 2020 година към системата да бъдат присъединени всички китайски жители на възраст от 18 до 45 години или общо около 460 милиона души.

Unictown дава на всеки китаец от 350 до 800 точки. Всеки, който набере повече от 640 точки, попада в специална група и получава достъп до много привилегии. Това са благонадеждните китайци, които получават значителни преимущества при кандидатстване за работа, имат значителни отстъпки при закупуването на онлайн учебни продукти и жилища и други подобни.

South China Morning Post съобщи, че хората с нисък рейтинг няма да бъдат наказвани. Предполага се, че те сами ще искат да си подобрят социалния рейтинг, за да получат достъп до привилегиите.

Приложението не взема под внимание политическите възгледи. Вземат се под внимание нивото на образование, кредитния скоринг, доброволната активност и още много други.

За студентите критериите са по-различни. Допълнителни точки се дават за публикация на научна работа, за оформяне на патент и за доброволна работа. А ако някои бъде хванат да преписва или плагиатства, то неговият рейтинг се понижава.

В основата на Unictown е положена концепцията на петте вида отношения между хората. „При оценката на даден човек в Китай, главният въпрос, който се задава е, дали на него може да се разчита или не“ – споделят създателите на проекта.

Един от основните проблеми на китайското общество е всеобщото недоверие. Предполага се, че това е основната причина за масовото въвеждане на социалния рейтинг.

27
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
18 Коментари
9 Отговори на коментарите
13 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Име
Име

Надявах се този филм да не е истина, но ..
==> https://www.imdb.com/title/tt5497778/

Оня
Оня

Веднага се сетих за тоя епизод на Black Mirror

Коментар
Коментар

като се замисли човек, това не е лошо. Според статията не изисква няква кой знае колко лична информация а търтеите ще имат стимул да бъдат полезни на обществото

Micr0
Micr0

Само дано тази преценка на човека нестане за лична изгода иначе би накарало мързелите да се по трудят малко

Balkan
Balkan

https://www.imdb.com/title/tt0181689/

Гледали сме го това. Беше въпрос на време.

www
www

главният въпрос, който се задава е, дали на него може да се разчита или не“

Ако можеше да се разчита на хортата няма да има нужда от рейтинг система !

Salif
Salif

Това трябва да се приложи и в България!

www
www

Трябва да се въведът
присъствие в зелени/сини стаи(или в домашни условия пускамето на син цвят на тв) и излъчване на алфа вълни по 1 час на ден за тези с нисък рейтинг.

www
www

jd com предлага на правителството система която да предлага на хората брачни партниори на базата на еднакви интереси в живота.

www
www

Китайка роди близначета от различни бащи

www
www

1945-1990 – бг гърбът на ссср от 2000 -ббгг гърбът на ес чрез ес фондове от 2000 – империята изсмуква бг(ес) чрез тец,фиктивни оръжия, узаконена корупция, … Новото предложение от китай : бг на гърбът на китай(дигитални юани няма нужда китай да печата за бг ; ще превжда на всеки в телефона ; китайските кораби само ще влачат храна и електроник до бг) Китай ще въведът в бг социален рейтинг(много ще увиснат на бесилото зарди апартаменти) е разбир се това е невъможно понеже има много бази на империята в бг , но пък предлага корупци (уж бг 52 щат пък… Виж още »

zmii4e
zmii4e

Целта на подобни системи е една – контрол! Не се подвеждайте по опаковката :/

www
www

Значи целта на нато е контрол ?
Значи целта на ес е контрол ?
Значи целта на банкстерите е контрол ?
Значи целта на законите са контрол ?
Значи целта на тол система е контрол ?

Ало враца плюеш демоКРАДЦИята !

zmii4e
zmii4e

www, ако живеете в Китай и критикувате властта ще е за кратко, докато Ви резнат достъпа до Интернет. Подобни системи могат да заработят и тук и тогава ще запеете друга песен ама на ум 🙂

www
www

Подобни системи могат да заработят и тук

Че то има такава система казва се 19min,frognews,bivol ,… дава нисък рейтинг ама на кой му пука важното е че цц брои бюлетините.

zmii4e
zmii4e

Ако правилно съм проследим мисълта Ви това, че четете изредените медии ограничава достъпа Ви до транспорт, работа, кредити или Интернет?

Същия
Същия

Естествено, винаги е със цел контрол