Китай възнамерява да изгради слънчева електроцентрала в космоса

15
935

Китайските учени разработват орбитална слънчева електроцентрала, която ще генерира електрическа енергия в космоса и ще я подава към Земята с помощта на лазер.

Китайските медии съобщиха, че вече е започнал строежът на първата експериментална база, която ще приема и преобразува лазерния лъч. Първата тестова космическа слънчева електроцентрала трябва да бъде изведена в космоса през 2021 година.

Проектът се ръководи от академията за технически технологии на Китай, която успешно осъществи мекото кацане на космическата лаборатория Чанъе-4 на обратната страна на Луната. Академията възнамерява към 2022 година да изгради собствена космическа станция, подобна на МКС.

Китайската медия Science and Technology Daily съобщи, че космическата електроцентрала ще остане на геостационарна орбита на височина 36 000 км. За разлика от слънчевите панели, разположени на Земята, космическата станция ще генерира енергия денонощно, независимо от климатичните условия и смяната на сезоните. И още, слънчевите панели в космоса са шест пъти по-ефективни, отколкото са на Земята. Китайските учени считат, че новата технология ще стане източник на безкрайна и неизтощима енергия за човечеството.

За да изгради своята космическа слънчева електроцентрала Китай трябва да реши редица проблеми. Така например, разчетите показват, че масата на електрическата централа ще бъде около 1000 тона – два и половина пъти повече от МКС. Но навярно всичко вече е подготвено, щом започва строежът на наземната станция за приемане на лазерните лъчи.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
8 Отговори на коментарите
12 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
12 Автори на коментарите
2021КалинКольо:)))очиларката Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Жабокряк
Жабокряк

А САЩ? САЩ ще демократизират и Венецуела заради тежък петрол. А и още стена срещу мексиканците ще строят да си стоят у дома… макар че калифорния си е… както и да е.
САЩ никой няма да ги споменава с добро след 2020 г. и ги чака хипер-инфлация и гражданска войничка. Щото който сее ветрове, жъне бури.

gotqn
gotqn

Браво. Дано успеят – дано и другите вземат пример от тях.

Атом
Атом

А като дойдат облаци над приемника ,какво правим? Ако мине самолет, спътник или ято през лъча…не ми се мисли? А ако предавателя бъде случайно или преднамерено пренасочен към др. „мишена“?

Иван
Иван

А въртенето на земята 😕

111
111

Ванчо, бате, ти геостационарна орбита знаеш ли какво значи?

asdf
asdf

Нещо, което покойният доц. Емил Минев отдавна предлагаше понеже българи са работили по тези технологии – свръхлеки френелови лещи, които могат да концентрират огромно количество слънчева енергия и да я предават като концентриран лъч към Земята. Впрочем с тази българска технология (тогава секретна) СССР са отблъснали китайско нахлуване в Сибир. Буквално са изпепелили китайските бойни части и са ги отказали задълго.

hanko brat
hanko brat

asdf, така е, братми, още Кан Тервел е ползвал френелови лещи и български браунов газ, за да изгони арабите. За съжаление, технологията се е загубила, понеже не сме имали писменост тогава, и чак след 12 века Ойлер се сеща за част от изпошзваните уравнения, ама пак българите сме били иноватори в света, както винаги! Винаги първи!

Калин
Калин

Китайците са бити с БМ 21 Град.
Легендата за лазерите е разпространена, но… легенда.

очиларката
очиларката

Това е стара идея (слух, „фалшива новина“ – без първоизточник, но аз знам от къде съм я чул), но в нашата държава на такива идеи се гледа с друго око и те изпращат при доктора, за да си взимаш хапчетата. Понеже сме дребосъци и няма кой да ни чуе. Но виж Китай може и да я осъществят, ако не бъдат изпреварени от САЩ. Тръмп днес мобилизира НАСА… правете си сметка. Но аз винаги съм бил защитник на идеята, че не трябва да гоним дивото в космоса, а да погледнем под краката си и да се насочим към ядрото… там има… Виж още »

:)))
:)))

така е … как не са се сетили досега … сигурно не четат форума на kaldata

Кольо
Кольо

За да изкарат смислено толкова техника на орбита, на китайците ще им трябва голяма ракета. Те разработват такава в момента, нарича се Long March 9, проблемът е, че ще е готова не по-рано от 2028г. така че няма да е скоро извеждането на соларната станция. Ако използуват сегашната си най-голяма ракета, ще трябват 40 старта, само за извеждане на хардуера и още не знам колко за пращане на астронавти да го сглобяват, щото ще е на много парчета. Докато с Long March 9, ще могат качат хардуера само със 7 или 8 полета.

Кольо
Кольо

Ох, сега се освестих, че се говори за геостационарна орбита, до която полезният товар, който ракетите могат да извеждат, е доста по-малко от товара, който могат да качат на ниска околоземна орбита…Май дори с голямата ракета Long March 9, ще трябват поне 18-20 старта, въобще, живи и здрави, за следващото поколение ракети, които ще бъдат представени в периода 2040-2045, вероятно трябва да се надяваме, че вече ще са с достатъчно добри параметри, че да могат да изведат соларната станция с малко на брой полети и достатъчно евтино като цена, че да има някакъв смисъл. Дано да доживеем.

2021
2021

Нищо против китайчетата, но нека първо направят един самолет за гражданската авиация. Бизнес за милиарди, пък не им стиска, не могат ли? Пък тогава да се напинят в Космоса електроцентрали да строят…

Калин
Калин

C919

2021
2021

Стига са. Реално кога ще влезе в употреба? Имам предвид да имат гащи да качат в него 200 човека и вдигнат на 10 000 метра… повече от веднъж 😀 На всичко отгоре с хамерикански двигател. Собствен кУга?
Ватниците са алкохолици, хамериканците – зомбита, но тез имат бая да ги гонят докато станат „нация техническа“ в истинския смисъл на думата.