Най-големите китайски компании, занимаващи се с изкуствен интелект, тази година се съсредоточват върху ИИ и допълнената реалност, и ще вложат големи инвестиции в тази област.

Тази седмица Baidu съобщи, че бившият изпълнителен президент на Microsoft Applications and Services Group Ки Лу ще оглави Baidu Group. А днес the Verge обяви, че назначението на Ки Лу е част от плана на Китай в превръщането на държавата в „глобален лидер в областта на изкуствения интелект“.

Главният информатик на Baidu Андрю Ин обяви, че компанията разкрива нова лаборатория за допълнена реалност в Пекин, в която ще се създават маркетингови AR инструменти.

Tencent, създател на популярния месинджър WeChat с 846 милиона активни потребители също съобщи, че създава своя лаборатория за изследване и обучаване на ИИ.

KPMG от своя страна съобщи, че тази година ще инвестира в изучаването и развитието на изкуствения интелект.

Тенденцията в академичните среди е подобна: според японския национален технически институт Китай почти се е изравнил със САЩ по броя научни работи посветени на ИИ, а според американското правителство, китайските публикации в областта на дълбокото машинно обучение са повече от американските.

Всичко това е следствие от петгодишния план, приет от КНР за 2016-2020 години, според който работата с големи бази данни трябва да се увеличи тройно, доходите от IT индустрията трябва да нараснат с 13%, а Китай трябва да стане световен лидер в областта на ИИ.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за