fbpx
16.2 C
София

Китай възпрепятства разследването на СЗО за произхода на COVID-19

Най-четени

След месеци на преговори, китайската комунистическа партия през декември се съгласи да даде достъп на екип от Световната здравна организация, който да разследва произхода на коронавируса. Това разследване обаче изглежда няма да започне по план, тъй като на членовете на екипа на СЗО е отказан достъп до Китай, както и до медицинските доклади на страната от първите дни на пандемията.

Във вторник генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебреесус заяви пред репортери в Женева, че китайските власти все още не са разрешили разследването на СЗО. Двама членове на 10-членния екип са били в транзит до Китай, тъй като стана известно, че китайските служители не са допуснали служителите на СЗО да влязат в страната. Един от разследващите на СЗО се е върнал у дома си, докато неговия колега временно пребивава в друга страна.

„През последните 24 часа членовете на международния научен екип за изследване на произхода на вируса COVID-19 започнаха да пътуват от родните си страни до Китай.“, каза Гебрейс. „Днес научихме, че китайските служители все още не са финализирали необходимите разрешения за пристигането на екипа в Китай.“

„Уверени сме, че Китай ускорява вътрешната процедура за възможно най-бързото им приемане.“

Първите случаи на COVID-19 бяха открити в Ухан, град в китайската провинция Хубей, през декември 2019 г., но учените не знаят точния произход на вируса. Смята се, че той е бил пренасян от един животински вид на друг, като вероятно произхожда от прилепи и е мутирал така, че да стане заразен и за хората, преди да се случи широкото разпространение на пазара за месо и морски дарове в Ухан.

Няколко правителства, включително тези на САЩ, Индия и Австралия, призоваха за международно разследване на произхода на COVID-19. Въпросите са фокусирани около практиката на „мокри пазари“ като пазара за морски дарове в Ухан, където много често екзотични видове животни се отглеждат в непосредствена близост едни до други. Смята се, че те са благоприятни места за размножаване и предаване на заболявания от животно на животно, като именно такава би могла да бъде средата, в която коронавируса да е мутирал. Отделно стои въпросът до каква степен китайското правителство се е опитало да прикрие вируса и по този начин да е довело до засилване на щетите от пандемията.

Разследването на СЗО търси отговор на всички тези въпроси. Екипът на СЗО планира да проучи пазара на морски дарове в Ухан, да посети близките медицински заведения и да говори с хората, които са били първите регистрирани с COVID-19. След това разследването може да се разшири до други региони на Китай.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини