На фона на продължаващата пандемия от COVID-19 и връхлитащата икономическата криза, вследствие на мерките по ограничаване на инфекциите, предприети от правителствата по света, САЩ продължава със своя поход към китайските компании и по-конкретно към водещият доставчик на мрежово оборудване Huawei. В края на миналата седмица, станахме свидетели на поредните заплахи от страна на Белия дом към китайската компания, като този път изглежда Пекин е решен да не оставя нещата така.

От търговското министерство на Китай обявиха, че ще вземат всички необходими мерки в отговор на последните обявени рестрикции от страна на Вашингтон към Huawei, предава Golbe and Mail. Официалните власти в Пекин наричат забраната на достъп до американски технологии на Huawei „злоупотреба с държавна власт“ и нарушение на пазарните принципи. Неназован източник от министерството на търговията бива цитиран, че мерките на САЩ заплашват сериозно световните индустриални и продуктови линии за доставка.

„Съединените американски щати използват държавна власт, прикрита зад оправданието за национална сигурност и нарушава мерките по контрол на експорта, за да подтиска и възпрепятства конкретни предприятия да правят бизнес с други страни“, се заявява в изявлението на страниците на сайта на китайското министерство на търговията. То бива допълнено от предупреждението, че Китай ще опазва с пълна решимост легитимните права и интереси на китайските предприятия.

Новите ограничения, наложени от САЩ, задължават чужди производители на полупроводници, които използват американска технология да изискат лиценз за доставка на проектирани от Huawei полупроводници към китайската компания. Дизайнът на чиповете и оборудването за производството на чипове, припомнят от MarketWatch, са основно производство на американски компании, така че новото правило засяга тези чуждестранни производители, които продават на Huawei и свързаните с тях компании, в това число и HiSilicon, които доставят чипове за суперкомпютри за научни и военни цели. От търговското министерство на САЩ обявиха, че засегнатите от новите правила доставчици, чиито чипове вече са влезли в производство, ще получат 120-дневен гратисен период.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари