Китай забранява всички игри с кръв, насилие, Маджонг и покер

15
894
A sales person helps a child try out a video game at a shop in Beijing, Monday, July 27, 2015. China is lifting its ban on sales of video game consoles to promote the industry and a new manufacturing zone in Shanghai. (AP Photo/Ng Han Guan)

В края на декември китайското правителство започна отново да одобрява видео игри след 9 месеца покой и след реорганизиране на правителството. Вече разполагаме с официални подробности относно новите ограничения и изисквания към игрите, които ще влязат в този доходен пазар и нещата не изглеждат особено добре за заглавия от рода на Mortal Kombat XI и DOOM.

Китай има население от над 1.4 милиарда човека, което означава, че пускането на игра там със сигурност ще е от голяма полза за продажбите ѝ. Но оттук нататък три жанра игри вече няма да са разрешени.

Това ще включва хазартни заглавия като Маджонг и покер, игри свързани с дългогодишната имперска история на страната и игри в които има трупове и кръв – независимо с какъв цвят.

Вече няма да минава номерът с променянето на цвета ѝ на зелен или син и преименуването ѝ на желе или пот.

Тези правила ще действат заедно със съществуващите, които забраняват порнографското съдържание. Други инициативи включват изисквания към разработчиците да представят китайските култура и ценности така, че да представят страната в добра светлина.

Новите правила също така изискват от разработчиците да предоставят подробна информация като подробен сценарий, скрийншотове, както и какви механизми са включени за предотвратяване на пристрастяването сред китайската младеж.

Пристрастяването към игри отдавна е проблем в Китай. Първоначално беше адресиран през 2007-ма година с правила за компютърните игри, които вече важат и за мобилните.

С новите регламенти и с факта че най-голямата гейминг компания в света – Tencent – получи разрешение да продава Nintendo Switch в страната, китайският пазар за игри започва да се отваря за игрите на останалата част от света. Да имаш достъп до най-големият гейминг пазар в света“ несъмнено е добре както за разработчици, така и за издатели. Но за да отговорят на новите новите изисквания, ще им се наложи да измислят алтернативни версии за Китай или да цензурират игрите си като цяло.

Прекланянето пред цензурата никога не е било добро решение. Но това едва ли ще спре много от разработчиците, които искат да получат част от пазара на игри в Китай, който според някои източници се равнява на 30 милиарда долара годишно. Тази цифра най-вероятно ще продължи да расте след размразяването на одобренията.

Китайското правителство може да започне да налага волята си и да повлияе на игрите, които ще заливат магазините за приложения през годината. Поне ще намали стряскащият брой покер игри, от които ще можем да избираме.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
4 Отговори на коментарите
13 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
13 Автори на коментарите
РадославBongoКока колаСтефанasdf2 Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
тъй-тъй
тъй-тъй

Китай – първата диктатура от антиутопичен вид.

Национал-капитализъм
Национал-капитализъм

Следващите са тоталитарния ЕС, който ще наложи на обществото своят „морал“ по същия начин. И двете са крайнолеви тоталитарни системи, които са крайно вредни за суверена.

Това е тоталитарна лява форма на Оруелска антиутопия и срещу нея може да се изправи единствено модела на Европа на Отечествата.

Оруел също беше социалист, но той беше идеалист и демократ и в книгите си усмиваше това, което в момента се изражда в действителност.

асsasas
асsasas

Абсолютно подкрепям! Иначе както е в момента – децата се учат на кървища, което е деструктивно върху психиката им, а тя трябва да бъде предпазвана, но изметта от сащ насърчава аморалността, липсата на ценности и така…

realdark
realdark

Еми прав ти път към Китай 😉

Той
Той

Напълно подкрепям това с цензорирането на насилието… мисля че е крайно време някой да го направи. Всяка монета им 2 страни – колкото и противни неща да правят, това е положително!

Salif
Salif

Абсолютно подкрепям!

AxOx
AxOx

Подкрепям го и аз.
Не показваме секс на малки деца, нали?
Има цензура и има защо. Същото и тук. Да спрем насилието и да видим, че в този свят може да се създава, а не само разрушава.

dsaa
dsaa

Когато си толкова тъп, че не можеш да направиш разлика между игра и реален живот, определено имаш по-големи проблеми. Преди 10-тина години, игрите имаха къде-къде повече кървища.
В Китай са забранени черепите, зомбита, негрите по постери на филми, се прикриват също. Червеният цвят на доста места е заменен с друг.

asdf2
asdf2

Хората които „Подкрепят“ след като напишат този коментар си пускат телевизора и почвате да гледат екшън филми с кръв и насилие.
ХИПОКРИТИ!!

Стефан
Стефан

Кво е туй нящо ся хипокрити? Да нямаш предвид хипогрифи!?

Или пък просто можем да избегнем чуждиците и да си ползваме българската дума – лицемер..

Кока кола
Кока кола

Този уорд ми е много алиен. С чуждия дикшинър ходи в някое друго кънтри.

Кока кола
Кока кола

Време е гордият китайски народ да се изправи срещу болшевиките в името на реална демокрация. Не Тайван трябва да се присъединява към билшевишки Китай, а Китай към Тайван.

Bongo
Bongo

Кокич, ти първо виж как стоят нещата в люлката на Колата, а после раздавай присъди. Само да те питам, знаеш ли, че половината американски филми, с които ни облъчват са забранени в страната производител? Ако имаш познати, които живеят там – поразпитай ги малко и после помисли.

Радослав
Радослав

Евала на Китай, дано да успеят срещу западната профанация.