Китай забранява на местните банки да работят с криптовалута

4
481

Китай разшири своя натиск върху криптовалутите, като нареди на банките и платежните платформи в страната да преустановят всякакви транзакции с цифрова валута.

Това нареждане идва след заповед от петък за спиране на операциите по добив на биткойни в провинцията Съчуан.

Цената на биткойна спадна с повече от 10 процента в понеделник, но се стабилизира в началото на днешния ден. Стойността на криптовалутата е спаднала с около 50 процента, откакто достигна рекордната си стойност от 63 000 долара през април.

В понеделник китайската централна банка, наричана още Китайска народна банка, заяви, че наскоро е призовала няколко големи банки и разплащателни компании в страната, да предприемат по-строги действия по отношение на търговията с криптовалути.

На банките е наредено да не предоставят продукти или услуги като търговия, спекулативни борсови операции или транзакции с криптовалута, както става ясно от официалното изявление. Третият по големина заемодател в Китай, Селскостопанската банка, заяви, че следва указанията на националната банка и ще извърши надлежна проверка на досиетата и активността на клиентите, за да изкорени всякакви незаконни дейности, свързани с добив и операции с криптовалута.

Китайската пощенска спестовна банка също заяви, че няма да улеснява и толерира никакви транзакции с криптовалута. Китайската платформа за мобилни и онлайн разплащания Alipay, която е собственост на финансовия технологичен гигант Ant Group, заяви, че ще създаде система за мониторинг за откриване на незаконни транзакции с криптовалута.

Последната мярка бе предприета, след като властите в Югозападната провинция Съчуан в петък наредиха да се прекратят всякакви операции по добив на биткойни. Китай отчита, че около 65 процента от световното добиване на биткойни през миналата година, са се осъществили на територията на страната, като провинцията Съчуан е вторият по големина производител на криптовалутата, според изследване на университета в Кеймбридж.

Миналият месец Държавният съвет на Китай заяви, че ще започне да предприема сериозни мерки срещу добива и търговията с криптовалути като част от масова кампания за контрол на финансовите рискове в страната. Някои анализатори предупреждават за потенциално по-нататъшно падане на цените на биткойните поради наблюдавания феномен на ценовата диаграма на криптовалутата, който се нарича „кръст на смъртта“, който можем да наблюдаваме, когато краткосрочната средна линия на тенденцията на промяна на стойността преминава под дългосрочната средна тенденция, какъвто е случаят и с други криптовалути в момента.

Някои от най-търгуваните криптовалути също отчитат спадане в стойността, тъй като инвеститорите започнаха да продават по-активно, след като в много региони по света започна да се говори за въвеждане на по-строги регулации и мерки.

В контраст с това, аукционната къща Sotheby’s заяви, че рядък диамант с крушовидна форма, който се очаква да се продаде за 15 милиона долара, може да бъде закупен на търг следващия месец с помощта на криптовалути. За първи път такъв голям диамант се предлага в публична продажба с криптовалута.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари