Китай забранява публикуването на новини в интернет без одобрението на властите

1
5

Администрацията на китайското уеб-пространство (Cyberspace Administration of China, CAC) забрани на няколко от най-големите уеб-портали, включително Sina Corp., Tencent Holdings, Sohu.com, NetEase Inc. и други, да съобщават новини, които не са съгласувани с китайското правителство. Bloomberg допълва, че според CAC, тези интернет-компании „сериозно са нарушили“ местните закони и норми на интернет-регулацията, като са публикували голям брой оригинални новини, което е довело до „значителни негативни последици“.

 

От началото на тази седмица на китайските средства за онлайн масова информация е разрешено да публикуват единствено новини, които са прегледани и одобрени от правителствените органи. При неспазване на това условие ще се налагат солени глоби и по-тежки наказания.

Тази забрана на Cyberspace Administration of China на практика забранява самостоятелните публикации на така наречените „текущи новини“ – кратки рубрики, свързани с политиката, икономиката, социалните проблеми и други подобни, които не биха се харесали на китайските власти. С други думи, тези ограничения водят до въвеждането на практика на абсолютна цензура от страна на държавата в китайските медии.

Засегнатите страни засега не са коментирали новата забрана.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
Светльо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Светльо
Светльо

Лоша работа, звучи като подготовка за война или катаклизъм.