Китайското правителство заплаши да вземе мерки срещу Индия. Това ще стане, ако правителството ограничи участието на Huawei в изграждането на 5G мрежи от съображения за сигурност. Китай може да наложи ограничения на индийски компании, които работят в страната.

Посланикът на Индия в Китай, Vikram Mistri, е привикан във Външното министерство, за да чуе притесненията на Народната република.

Очаква се от Индия да вземе независимо решение за това кой може да участва в изграждането на 5G мрежи и да не се поддава на натиска на САЩ. Щатите водят голяма кампания срещу Huawei, твърдейки че хардуерът на компанията не е сигурен и може да се използва за шпионаж.

Конгресменът Jim Banks обяви в Twitter, че Китай изнудва Индия да използва оборудване на Huawei за инфраструктурата си. Подобно мнение изразява и сенатор Marsha Blackburn. Тя смята, че трябва да се начертае ограничителна линия, която да защити националната сигурност на САЩ.

Очаква се Индия да започне тестовете за инсталация на 5G клетки в идните месеци. Услугата за крайните потребители ще бъде налице най-рано след около година

„Huawei работи по различни проекти в Индия от дълго време. Допринесли сме за развитието на индийското общество и икономиката. Това е ясно на всички.“, казва говорителят на компанията Hua Chunying пред Ройтерс.

Ресорният министър Ravi Shankar Prasad обяви, че са получени шест оферти за изпълняване на тестовете, включително и от Huawei. Имената на другите фирми не са назовани, но експертите вярват, че със сигурност Nokia, Samsung и Ericsson са се включили в надпреварата.

Група от политици, водена от съветника по научни въпроси K Vijay Raghava, проучва въпроса дали на Huawei трябва да бъде позволено да участва в тестовете на 5G в страната.

Местните служби и телекомуникационни компании за сега нямат основание да смятат, че китайската компания използва вратичка, за да събира информация.

„Не можем да ги отхвърлим, просто защото са от Китай“, казва политик пред Ройтерс.

Технологичен експерт от Консултативния съвет за национална сигурност към индийското правителство е препоръчал на властите да се уверят, че мобилните оператори използват индийски софтуер с 5G оборудването, което компаниите доставят.

Въпреки трудностите, Huawei остава един от лидерите в доставките на 5G оборудване. Директно се конкурира с Ericsson, Nokia и Samsung.

Подобна ситуация имаше и в Обединеното кралство. Комитетът за наука и технологии към Камарата на общините на Обединеното кралство се произнесе по този казус миналия месец. Стигна се до заключение, че Huawei не трябва да се ограничава по отношение на 5G и като цяло на телекомуникационните мрежи. Няма технически причини за това.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кьорав кон
Кьорав кон

Китайците са същите лайна като американците! Или ще купувате от нас или ще има санкции и последици. Аз като казвам, че в момента китайците имат интерес всички или колкото е възможно повече капитали да се стичат към тях за да си играят на вторите USA, вие ми лепите минуси за това… Ама ще видите в близко бъдеще…

д-р Събева
д-р Събева

Какви са тези комплекси ?
Лепели минуси. Ами хората ще слагат колкото си искат минуси.

Кьорав кон
Кьорав кон

Комплекси? Вероятно говорите за себе си! Слагат минуси защото не им споделям мнението, защото им плюя по любимите китайци, които им продават евтини дрънкулки, защото ги предупреждавам какво МОЖЕ да излезе от това, обаче никой не си гледа по-далеч от портфейла и дисплея на телефона!

115
115

Какво значение имат минусите, когато са от заблудени хора, които не са в състояние да разберат нещата 😉

djagi
djagi

Не само си се напрегнал, ами си правиш труд да си слагаш плюсове… Защото не знам, освен някой побъркан, да ти слага плюсове… минусите са лесни…
Отхлаби малко…

Ozzy
Ozzy

Хуйвей е хрисима частна фирма, която няма нищо общо с правителството. Вервайте им. Всеки евреин и китаец е шпионин за страната си.

пипи
пипи

Ще и накриви капата на Индия

Антипростак и убиец на тролове (a.k.a SOROS)
Антипростак и убиец на тролове (a.k.a SOROS)

Нали Huawei беше независима компания? Как така изведнъж КНДР толкова започна да се притеснява, че дори и да заплашва конкретни държави?

tv entertainment
tv entertainment

Трол, ти не правиш разлика м/у КНДР и КНР, тръгнал си коментари да дърпаш…. :/

Антипростак и убиец на тролове (a.k.a SOROS)
Антипростак и убиец на тролове (a.k.a SOROS)

Бях написал КНР, ама админа ми го е редактирал, да става шоу! И многоточието е с три точки (…), а си тръгнал коментари да пишеш!