Китай започва да търси извънземен живот с помощта на гигантски 500-метров телескоп

3
966

Само след няколко месеца Китай значително ще допринесе за развитието на различните програми за търсене на извънземен живот. Държавното издание на Поднебесната Science and Technology Daily съобщи, че 500 метровият телескоп FAST ще започне да сканира космоса за извънземни сигнали само след около три месеца – през месец септември тази година.

Телескопът нарочно е изграден в отдалечена местност, за да се избегне влиянието на електрическия шум на фабриките и различните промишлени предприятия. Гигантският телескоп е започнал да работи още през месец януари тази година, но сега се ъпгрейдва и се настройва неговото програмно осигуряване, за да се намали до минимум влиянието на земните сигнали, които могат да попречат на чистотата на приемния сигнал.

Въпреки огромния 500-метров размер на телескопа, той може да фокусира с помощта само на 300 метров сегмент, понеже конструкцията му е такава. Разбира се, и това е достатъчно, за да се приемат извънземни сигнали. Засега няма причини да считаме, че извънземните същества използват радиосигнали, но китайските учени и астрономи може да са на друго мнение. А е и напълно възможно FAST да се използва за съвсем други цели.

Към днешен ден единствените приети от космоса периодични сигнали са сигналите от пулсарите и случайните бързи пикови импулси от дълбокия космос.

4 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари