Китай започва работата по социална кредитна система

0
39


„Гатака“, „Химн“ на Айн Ранд, „1984“ на Оруел, може да изброим още поне двадесетина заглавия от литературата и киното, свързани с описването на песимистични визии за тоталитарни утопии, в които човек е станал безправен роб на държавата – същество, не можещо да избегне предопределеното му място. Това обаче е изкуство. Когато чуем за нещо подобно в реалния свят, и то в XXI-ви век, няма как да не му настръхнат косите на човек.

Анонсирани планове от страна на Пекин целят изграждането на „социална кредитна система“, базираща се на набор от характеристики и фактори, свързани с китайците, техните действия, връзки с другите в реалния живот и в онлайн пространството. Сборът от регистрираните поведенчески и други характеристики ще даде правото на местното правителство да изгради профил на всеки китайски гражданин, като в зависимост от регистрираните характеристики, те ще получат своеобразни „кредити“, които да дадат преимущество на едни спрямо други, базирайки се на това какво публикуват в Интернет, как се справят на работа и под. Планът е бил представен още през миналата година, а сега започва да се работи по него сериозно, предава fastcoexist.

„Изграждането на основите на социална кредитна система е важна предпоставка за пълноценно интегриране на научното гледище за развитие и изграждането на хармонично социалистическо общество. Това е важен метод за усъвършенстване на социалистическата пазарна система, подобрявайки и иновирайки социалното управление, и играе важно значение за засилване на съзнанието на членовете на обществото…, стимулираща развитието на обществото и прогреса на цивилизацията“, гласи документа, представящ плана за социалната кредитна система. Липсва само подписа на „Големия брат“, но няма и нужда да присъства, нали? Предвижда се, оценката да се прави въз основа на над 30 аспекта от живота на местните жители.

Един от главните фактори, поради които социалната кредитна система – която, освен, че ще включва най-различни страни на личността му, ще обхваща и целия му живот – е Интернет и данните, които споделяме посредством устройствата си в Глобалната мрежа, или в случая на Китай – зад стените на Великата китайска защитна стена – цифровата примка, която пречи на китайците да достигат набор от услуги, до които на Запад имаме свободен достъп. Явно подобно на Вашингтон, Пекин е видял ползите от безразборното споделяне на информация в Мрежата и лекотата по контрол на данните в Интернет, и са решили на свой ред да направят нещо по въпроса.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за