Китай започва щурма на Марс през месец юли

6
792

Националната космическа агенция на Китай проведе онлайн церемония по случай 50 годишнината от изстрелването на на първия китайски сателит на 24 април 1970 година. По време на това събитие бе обявено името на първата китайска мисия до Марс и приблизителната дата на старта.

Името на мисията е Тянвен-1 (Tianwen-1), което се превежда като „въпроси към небесата“ и е взето от поемата на Цюй Юан, известен китайски поет от IV век преди новата ера. Латинската буква С на логотипа означава China, едновременно с това cooperation (сътрудничество) и космическата скорост необходима за изследването на други планети. С този логотип Китай ще извършва полети не само до Марс, а и до Юпитер, ледените гиганти Уран и Нептун и може би до междузвездното пространство. Планира се и мисия до астероидите.

Мисията е насрочена за месец август и се състои от няколко етапа. Първоначално тежката ракета Чанчжен-5 ще изведе космически кораб в орбита около Червената планета, като това трябва да стане през месец февруари 2021 година. След това от спускаемия модул ще се излезе роувър, който ще събира данни и ще търси следи от извънземен живот.

Орбиталната станция на Тянвен ще има камера с висока резолюция, а масата на космическия кораб с горивото и техническото оборудване е около 5 тона.

Спускаемият апарат с маса 240 кг трябва да кацне в едната от двете точки на равнината Утопия.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари