Китай започна да заплаща заплатите на някои чиновници с криптовалута

16
1779

Пилотният проект за използване на китайската национална криптовалута бе стартиран в четири големи града – Шънджън, Суджоу, Сюнган и Чънду. В различните градове се тестват различни области за използване на цифровия юан. Така например, в Суджоу местните чиновници получават във вида на цифрови токени своите субсидии за транспорта. Китай стана първата държава, стартирала пълноценното използване на национална криптовалута и сега започва да трупа опит в това отношение.

За да се включат към системата на цифровия юан всички държавни служби от тези четири града са подписали договори с упълномощените банки, които имат право да използват китайската криптовалута. Хората, които имат право да участват в този експеримент, трябва да инсталират в своите смартфони специално приложение с цифров криптопортфейл за китайските токени. Именно в тези портфейли в началото на месец май е пристигнала тяхната първа заплата във вид на криптовалута.

Въвеждането на държавна криптовалута дава на Китай принципно нови възможност за контролиране на паричния оборот в страната. Токенът, за разлика от другите парични средства, дава възможност на емитента във всеки един момент, сега и в бъдеще, да вижда цялата история на неговото използване. Тези токени могат да бъдат целеви – например, само за транспорт или за закупуване на строго определени стоки и услуги. Засега в Суджоу токените могат да бъдат използвани само в обществения транспорт и с тях не може да се купи нищо друго.

Цифровият юан дава възможност на държавата да дава целеви субсидии и реално да контролира тяхното харчене. Например, могат да бъдат дадени токени от китайската криптовалута, с които да се купят единствено детска храна и памперси. Тези цифрови пари не могат да бъдат изхрачени за каквото и да било нещо друго.

Друга важна особеност на китайския национален токен са съвсем ниските такси за извършване на разплащания. Това открива пътя към микроразплащания в електронната търговия.

Съчетанието на бързо развиващата се в Китай система за социален рейтинг и криптовалутния токен, който в крайна сметка ще даде възможност на Централната банка да види колко пари има всеки един китаец, дава фантастични възможности за манипулиране на населението. На нарушителите на реда могат да бъдат автоматично блокирани всички спестявания, ако рейтингът на даден жител на тази страна падне под определено ниво, като му бъдат отпускани пари на всеки 24 часа само за най-необходимото за оцеляване. Да се дадат натрупаните незнайно как токени на съпругата, брата, децата и т.н., с цел да се скрият от прилагането на санкции, в Китай с цифровия юан, вече няма да е възможно.

Цифровият юан, който при разработването си се наричаше DCEP — Digital Currency Electronic Payment, съществено се различава от традиционните криптовалути, включително и от биткойна. Възможно е да се осъществява добив на биткойни, а това автоматично означава децентрализиран подход и липсата на какъвто и да било централизиран емисионен център, понеже всеки може да се занимава с добив на биткойни, стига а разполага с достатъчно компютърна мощност. Но DCEP изцяло се контролира правителството на Китай и това е строго централизирана цифрова валута.

По този начин се обяснява и втората принципна разлика – съвсем различния подход към използването на блокчейна. В екосистемата на цифровия юан, неговият контрол освен от правителството се осъществява и от Централната банка на Китай. На теория това повишава неговата устойчивост към външно хакване, докато в света на децентрализираните криптовалути гаранция за защитата на блокчейна са хилядите независими валидатори. В този поглед на нещата цифровият юан може да се манипулира – при необходимост Централната банка на Китай може да го управлява, понеже всичките цифрови възли са под неин контрол или под контрола на упълномощени от нея банки.

Третата и ключова разлика на цифровия юан от всички останали криптовалути е неговата базова интеграция в икономическата система. Към средата на 2021 година Китай планира във всички магазини и търговски точки на цялата страна да се използва цифровия юан. В този случай за китайците неговото използване по нищо няма да се различава от използването на фиатните пари – начинът на разплащане и лекотата на разплащане си остават същите.

Ето какви са условията на емитиране на цифровия юан:
  • Регулирането на използването на цифровите токени ще се осъществява от Централната банка на Китай
  • Токенът ще има две нива на използване. На горното ниво се намира Народната банка на Китай, а на по-ниското – търговските банки на страната
  • Регулаторът ще продава националната цифрова валута за юани
  • Цифровата валута ще стане алтернатива на парите в брой

Във вече започналите тестове на националната цифрова валута участват четири държавни банки на Китай – Селскостопанската банка, Bank of China, Industrial and Commercial Bank of China, както и Construction Bank.

По време на този криптиовалутен експеримент по внедряването на цифровия юан в четирите пилотни града ще бъдат тествана цялата базова функционалност на китайската цифрова валута, с изключение използването на анонимни разплащания. След откриването и оправянето на всички забелязани недостатъци, използването на китайския токен ще бъде разширено към нови административни територии. Това означава, че процесът на внедряване ще бъде на отделни итерации. Народната банка на Китай счита, че внедряването на националните токени в цялата страна може да стане в рамките на само една година.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
16 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари