fbpx
5.3 C
София

Китай започна да създава най-мощния импулсен магнит в света – полето му е милиони пъти по-голямо от земното

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

За пробив на научния фронт в областта на полупроводниците, 6G комуникациите, науката за материалите и фармацевтиката са необходими инсталации, които създават непосилни магнитни полета. Всички най-нови рекорди в областта на постигането на най-силните магнитни полета принадлежат на Съединените щати. Някои от тях Китай вече успя да победи, а останалите възнамеряват да надминат в бъдеще. По-специално, Китай започна изграждането на комплекс за инсталиране на най-мощния импулсен магнит в света.

Трябва да се каже, че съвсем наскоро китайска инсталация за генериране на стабилно магнитно поле даде рекорден резултат, създавайки поле с индукция от 45,22 Тл. Предишният рекорд се държеше 23 години от американската Национална лаборатория за високо магнитно поле, която създаде инсталация с постоянно магнитно поле от 45 Tл. Рекордът за създаване на импулсно магнитно поле принадлежи на Националната лаборатория в Лос Аламос в САЩ, чиято инсталация създава импулсно магнитно поле с индукция 100,75 Tл, което е 1,5–4 милиона пъти по-силно от магнитното поле на Земята.

Китайски учени се заеха да създадат инструмент за получаване на импулсно магнитно поле чрез индукция от 110 Tл. Инсталацията започна да се изгражда в Ухан, като се планира проектът да бъде пуснат в експлоатация след пет години. Инвестицията в съоръжението ще възлезе на около 2 милиарда юана, или около 281 милиона долара.

Създаването на такива свръхмощни магнити е нетривиална задача във всеки смисъл. Необходима е както най-мощната локална система за доставка на електроенергия с мощност от няколко гигавата, така и способността тази енергия да се преобразува в магнитен импулс, без да изгаря инсталацията. През 2018 г. японски изследователи се опитаха да поставят абсолютен рекорд за създаване на импулсно магнитно поле със сила 1200 Tл. Според китайски източници експериментът е завършил с унищожаването не само на инсталацията, но и на самата лаборатория, където е била инсталирана.

Между другото, рекордното съоръжение в Националната лаборатория в Лос Аламос в САЩ разчита на соленоид, направен от уникален композит, създаден в Русия. Свръхсилен високопроводим медно-ниобиев нанокомпозит е разработен в Курчатовския институт, съвместно с Всеруския Изследователски Институт по Неорганични материали. А. А. Бочвара. Дали китайските учени ще тръгнат по същия път, не се уточнява. Във всеки случай, това ще е постижение, дори и рекордът да не бъде поставен. Според китайските източници вече се планират експерименти за работа по бъдещото съоръжение.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини