fbpx
1.1 C
София

Китай започна изграждането на най-големия в света завод за зелен водород

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Най-голямата китайска нефтопреработваща компания China Petrochemical Corporation (Sinopec) започна строителството на най-големия в света завод за производство на екологически чист водород, който ще бъде получаван с помощта на слънчева енергия. Предприятието трябва да започне работа през лятото на 2023 година, като всяка година ще произвежда до 20 хиляди тона зелен водород.

Цената на проекта е 3 милиарда юана или приблизително $470 милиона. Инсталациите се изграждат в Синдзян-Уйгурския автономен район, който е изключително подходящ за добива на възобновяема енергия и за разгръщането на химическо производство. Зеленият водород ще се получава с помощта на електролиза, като електрическата енергия ще бъде получавана от изградената наблизо слънчева електроцентрала с мощност 300 мегавата. Полученият в това предприятие зелен водород ще бъде използван в завода за преработка на нефт на компанията, като до него ще бъде прокаран специализиран тръбопровод, по който ще тече втечнения водород.

Към днешен ден Sinopec използва водород, който се получава чрез преработване на природен газ. Това е така нареченият сив водород, производството на който е съпроводено с изхвърляне на големи количества парникови газове. Преходът към зелен водород ще спре тези емисии и по този начин в атмосферата всяка година ще бъдат изхвърлени 485 хиляди тона въглероден диоксид по-малко. Засега подобни мащабни и амбициозни проекти няма никъде по света. По принцип зеленият водород играе значителна роля в плановете на китайското правителство за постигането на въглеродна неутралност.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини