Китай започна използването на генетични фотороботи за разкриване на престъпления

1
433

Съвременните технологии дават възможност за изграждането на приблизителния външен вид на престъпниците на базата на проби от тяхната ДНК. Тази технология най-активно се развива в Китай, а защитниците на човешките права са на мнение, че тя ще започне да се използва и за преследване на дисидентите.

В човешката ДНК се съхранява информация за цялото човешко тяло, включително лицето. На теория това означава, че е възможно да се състави модел на външността на хората единствено по техните генетични проби. Може да изглежда фантастично, но съвременните технологии вече дават възможност за изграждането на груби изображения, подходящи за криминалистиката. С помощта на подобни „генетични фотороботи“ е възможно да се филтрират и отсеят част от заподозрените.

New York Times отбеляза, че новата методика най-активно се развива в Китай. Местните учени разработват алгоритми, които вече могат да определят по генетичните образци и проби какви са полът, цвета на кожата и цвета на очите. Засега китайските алгоритми не могат да определят възрастта на престъпника. Но чрез съпоставянето на тези данни, специалният хардуер създава изображения, които са по-точни от фоторобота с информация от свидетелите.

Новата технология може значително да ускори разкриването на престъпленията, но някои експерти се опасяват, че тя може да се използва за репресиране на малцинствата.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Lowcow
Lowcow

Тия съвсем заприличаха на мордор.